Desery

Czekoladowe mini serniczki

Czekoladowe mini serniczki

Czekoladowe mini serniczki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Masa czekoladowa:
  • - gorzka czekolada 140 g
  • - masło 100 g
  • - cukier 180 g
  • - 3 jajka
  • - mąka 90 g
  • Masa serowa:
  • - twaróg zmielony 700g
  • - 3 jajka
  • - cukier 100 g
  • Sos wiśniowy:
  • - wiśnie świeże lub mrożone 300 g
  • - cukier 30 g
  • - mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przygotowanie

Przygotowanie:

Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Następnie dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować. Wmieszać mąkę. Masę czekoladową wlać do połowy foremek na muffinki.

Zmielony twaróg zmiksować z jajkami, cukrem. Masę serową nałożyć na masę czekoladową.

Muffinki piec w temp. 160 st. C przez ok. 40 minut.

Wypestkowane wiśnie zasypać cukrem i ugotować. Dodać mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w zimnej wodzie (½ szklanki). Płyn powoli wlać do wiśni, szybko wymieszać i zagotować.

Przestudzone muffinki wyjąć z foremek, na talerzyku polać sosem wiśniowym.

Przepis z programu ewa gotuje.

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Chrapka
    9 listopada 2014 at 17:42

    Brzmi to przeapetycznie i na pewno dobrze smakowały 😉

  • Reply
    tłoczniki do blachy
    20 kwietnia 2017 at 22:42

    Aż miło się czyta. I ile można wynieść z tego artykułu.

    Po prostu super

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.