Babka budyniowo – cytrynowa
To już kolejna propozycja na babkę Wielkanocną na moim blogu. Tym razem upiekłam babkę z proszkiem budyniowym i sokiem z cytryny. Wyszła przepyszna – miękka, delikatna o pięknym cytrynowym aromacie. Długo utrzymuje świeżość. Jest szybka i łatwa do zrobienia. Należy tylko pamiętać aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej ponieważ może wyjść zakalec. Polecam upiec jeszcze przed Wielkanocą! 🙂
Babka budyniowa
Drukuj przepisSkładniki
- -4 jaja
- -3/4 szklanki cukru
- -1 łyżka cukru waniliowego
- -200 g masła
- -1 szklanka mąki pszennej
- -1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- -2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
- -sok wyciśnięty z 2 cytryn
- Lukier:
- -3/4 szklanki cukru pudru
- -2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Formę do babki dokładnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Odstawiamy.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz proszki budyniowe przesiewam przez sitko, mieszamy. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Porcjami dodajemy miękkie masło i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniami oraz sok z cytryny. Mieszamy delikatnie na najniższych obrotach miksera - tylko do połączenia. Pod koniec dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy (tylko do połączenia).
Ciasto przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Lukier:
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny (ma powstać gęsty lukier, w razie konieczności dodajemy więcej cukru pudru bądź wody). Wystudzoną babkę polewamy lukrem.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Megly
14 marca 2016 at 19:55Babka wygląda na niezwykle lekką i smaczną. Lubię wypieki o cytrynowej nucie. Z chęcią bym ją wypróbowała niebawem. Oczywiście z takim wspaniałym lukrem cytrynowym – obowiązkowo 🙂 Pozdrawiam 🙂
napiecyku
14 marca 2016 at 21:22Bardzo dumnie się prezentuje 🙂
Marzena
15 marca 2016 at 20:25Super babeczka. Musi być pyszna 🙂
z majeczką w kuchni
15 marca 2016 at 21:51Ależ musi być pyszna 😉 wygląda obłędnie
ami
16 marca 2016 at 19:02Przepięknie wygląda! Ostatnio bardzo lubię piec babki, a takiej jeszcze nie robiłam. Zapisuję więc przepis 🙂
Lolka
21 maja 2017 at 10:00I co mi z tego,że wygląda pięknie ??? To przecież widać ! Komentarze nic nie mówiące. Powinno się pisać opinie po wypróbowaniu przepisu. Tak, żeby było wiadomo jak jest w smaku, a nie w wyglądzie!
Komentarz to doświadczenie własne, podpowiedź dla innych: czy warto skorzystać z tego przepisu. Więc? Proszę o komentarz od kogoś, kto upiekł już tę babkę :)))