Bułki/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Dania z grilla/ Domowa Piekarnia/ Przystawki i przekąski/ Street Food

Bajgle z kurczakiem i sosem kaparowym

Bajgle z grillowanym kurczakiem, sałatą i sosem kaparowym to pyszna i sycąca kanapka, która może stanowić nasz obiad lub kolację. Delikatny kurczak w bułce z wyrazistym sosem kaparowym świetnie smakuje. Przepis znalazłam w książce Beaty Śmiechowskiej zwyciężczyni drugiej edycji programu Master Chef.

bajgle

Bajgle z kurczakiem i sosem kaparowym

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Filet z kurczaka:
  • -1 pierś z kurczaka
  • - łyżeczka słodkiej papryki
  • -sól, pieprz
  • -5 łyżek oliwy z oliwek
  • -2 łyżki masła klarowanego
  • Sos kaparowy:
  • -1 duże żółtko
  • -2 łyżki musztardy dijon
  • -łyżeczka octu winnego
  • -2 szczypty soli
  • -2 szczypty szczypty cukru
  • -150 ml oleju
  • -łyżka wrzątku
  • -2 łyżki soku z cytryny
  • -3 łyżki odsączonych kaparów
  • -pieprz
  • Bajgle:
  • -350 g mąki pszennej
  • -20 g świeżych drożdży
  • -250 ml mleka
  • -1 łyżeczka soli
  • -1 łyżeczka cukru
  • -50 g masła
  • Dodatkowo:
  • -1 roztrzepane jajko
  • -sól i czarnuszka do posypania
  • -dowolna sałata
  • -opcjonalnie czerwona cebula

Przygotowanie

Filet z kurczaka:

Kurczaka myjemy, przecinamy wzdłuż na filety. Posypujemy papryką, solą i pieprzem. Polewamy oliwą i wstawiamy do lodówki na 60 minut.

Sos kaparowy:

W miseczce ubijamy żółtko z musztardą, octem winnym, solą i cukrem. Następnie dodajemy po kropelce oleju i nadal ubijamy, aż postanie majonez. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę wrzątku i energicznie mieszamy. W osobnym naczyniu miksujemy kapary (wcześniej przepłukane na sitku zimną wodą) z sokiem z cytryny i dodajemy je do majonezu. Można doprawić pieprzem. Gotowy sos przekładamy do lodówki.

Bajgle:

Mąkę przesiewamy do miski, robimy mały dołek, dodajemy pokruszone drożdże. Mleko podgrzewamy z masłem do 40 stopni i zalewamy drożdże. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodajemy sól, cukier i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki (6-8 sztuk) o średnicy 6-7 cm, w środku każdej robimy niewielki otwór i delikatnie rozciągamy, aby powstała dziurka.

Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy. Na wrzątek wkładamy po 2-3 bajgle, gotujemy około 3 minuty i wyciągamy na bawełnianą ściereczkę. Po 2 minutach bajgle smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy solą i czarnuszką.

Piekarnik nagrzewamy do temp 160 stopni (z funkcją termoobiegu). Bajgle układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20-25 minut na środkowej części piekarnika.

Upieczone bajgle wyjmujemy, studzimy i przecinamy wzdłuż na pół.

Filety z kurczaka:

Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy filety z kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Odkładamy na talerzyk wyłożony papierem ręcznikowym.

Wykonanie:

Do środka każdego bajgla wkładamy listki sałaty, po kawałku kurczaka i polewamy sosem kaparowym. Podajemy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Marzena
    2 marca 2015 at 08:40

    Fantastyczna kanapka. Wygląda pysznie 🙂

  • Reply
    Ania
    2 marca 2015 at 21:30

    Kanapka idealna na wynos 😉

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    2 marca 2015 at 22:18

    Majstersztyk! Dla mnie taka kanapka z powodzeniem może zastąpić obiad!:)

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.