Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta bez pieczenia/ Ciasta przekładane/ Ciasta z kremem/ Święta/ Wielkanoc

Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit to popularne ciasto bez pieczenia, które składa się z herbatników, masy budyniowej, kajmakowej oraz bitej śmietany. Zawsze gdy jadłam 3bita w gościach było straaasznie słodkie, więc postanowiłam lekko zmodyfikować przepis według własnego uznania. Zrezygnowałam z dodawania cukru do każdej z mas, a do środka dodaję dżem z czarnej porzeczki dzięki czemu ciasto nie jest przesłodzone i smakuję obłędnie. Polecam do wypróbowania 🙂

Ciasto 3 bit

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -2 duże opakowania herbatników (łącznie około 500 g)
  • -2 budynie waniliowe
  • -3 szklanki mleka
  • -200 g miękkiego masła
  • -1 puszka masy kajmakowej (400 g) np. czekoladowej lub orzechowej
  • -pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • -600 ml śmietany 30 %
  • -2 łyżki mleka w proszku (lub 1 opakowanie śmietan - fix)
  • -gorzka czekolada (około 50-70 g)

Przygotowanie

Do garnka przelewamy 2 szklanki mleka, zagotowujemy. Do gotującego się mleka szybko przelewamy mleko wymieszane z proszkiem budyniowym. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając.

Dno prostokątnej blaszki (wymiary około 25 x 35 cm) wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach wykładamy masę budyniową na niej układamy herbatniki. Następnie rozsmarowujemy podgrzaną w puszce masę kajmakową (dzięki temu będzie się lepiej rozsmarowywać). Następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Smarujemy ją cienką warstwą dżemu porzeczkowego.

Śmietanę ubijamy pod koniec dodając mleko w proszku lub śmietan - fix. Wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą.

Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin (herbatniki muszą zmięknąć).

Smacznego 🙂

 

Może Ci się spodobać również

17 komentarzy

  • Reply
    Kasia
    10 stycznia 2016 at 12:29

    Na którą warstwę wykładamy budyń bo tego zabrakło w opisie?

    • Reply
      Marta
      10 stycznia 2016 at 15:01

      Dziękuję za czujność, przepis poprawiony. Budyń układamy jako pierwszą warstwę na herbatnikach. Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    15 stycznia 2016 at 00:54

    Uwielbiam to ciasto, nigdy mi się nie nudzi 🙂

  • Reply
    Julia
    18 lutego 2016 at 17:54

    dodajemy śmietanę czy śmietankę??

    • Reply
      Marta
      18 lutego 2016 at 19:11

      Chodzi o słodką śmietankę 30 % do deserów.

  • Reply
    Miroslavkac
    16 maja 2016 at 15:30

    DLA MNIE TEŻ TRADYCYJNY 3BIT JEST ZA SŁODKI, TEGO SPRÓBUJE NAPEWNO 🙂

    • Reply
      roksana
      5 grudnia 2019 at 13:23

      na jaki rozmiar blaszki to ciasto? czy budyń z cukrem czy bez?

  • Reply
    zz
    10 listopada 2016 at 16:47

    Czy do kremówki dodajemy cukier puder?

    • Reply
      Marta
      10 listopada 2016 at 17:14

      Nie, ciasto jest wystarczająco słodkie.

      • Reply
        zz
        19 listopada 2016 at 00:59

        Dziękuję za odpowiedź. Ciasto wyszło przepyszne!!! Coś czuję, że wyprze ciasto „krówkę”, które jest obowiązkowe u mnie w domu co roku na święta 😉

        A jakiej marki budyń Pani używa? Mi krem budyniowy nie wyszedł, musiałam poprawić i dać 4 opakowania budyniu na 3 szklanki mleka. Wiem, że w różnych innych przepisach często jest tak jak u Pani- 2 budynie na 3 szklanki mleka ale nigdy mi to nie wychodzi i muszę dać więcej opakowań.

        Jestem zauroczona Pani blogiem. To już mój trzecie przepis z tego bloga(dwa inne to mięsne) i wszystko jest proste i smakowite. Na jutro studzi się murzynek ze śliwkami(nie było jeszcze degustacji ale wizualnie pięknie wygląda) a na obiad mam pozaznaczane pełno przepisów do wyboru. Aktualnie jest to jeden z moich ulubionych blogów;-)

        Proszę tylko zdradzić jeden sekret- albo tu albo w jakiejś notce albo poprzez meila- jak udaje się Pani pogodzić pasję gotowania ze szczupłą sylwetką?Nie ma Pani chęci objadania się tymi wszystkimi pysznościami? Sama jestem wielkim pulpetem ale uwielbiam gotować i strasznie mi to wadzi;-)

  • Reply
    Iza
    11 stycznia 2017 at 20:06

    Ciasto pycha ja jedną warstwę herbatników maczam w gorzkiej kawie rozpuszczalnej

  • Reply
    Mk
    18 listopada 2017 at 14:44

    Czy dżemem smarujemy jedna czy dwie warstwy herbatników? Na zdj wygląda jakby dwa razy był dżem

    • Reply
      Marta
      21 listopada 2017 at 08:54

      Jedną warstwę, druga widoczna na zdjęciu to masa kajmakowa.

  • Reply
    ANia
    7 grudnia 2017 at 10:36

    Świetny pomysł z tym dżemem. Ja to ciasto przygotowałam jako tort, bo piekarnik mi się zepsuł i czekam na nowy 😉

  • Reply
    Katarzyna
    30 marca 2018 at 09:29

    Czy do budyniu dodajemy cukier?

    • Reply
      Marta
      30 marca 2018 at 09:56

      Nie, ciasto i tak jest wystarczająco słodkie od masy kajmakowej i czekolady.

  • Reply
    bg
    28 kwietnia 2019 at 13:12

    Chcę zrobić to ciasto, zaintrygował mnie dodatek mleka w proszku do kremówki, czy faktycznie może on zastąpić żelatynę? Smietan fixu na pewno nie użyję, bo nie chcę, a sama kremówka na pewno nie będzie idealnie sztywna

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.