Babki/ Ciasta/ Ciasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Dzisiejszy przepis na ciasto drożdżowe przygotowałam w urządzeniu o nazwie Varmix 2, który niedawno recenzowałam na blogu tutaj.  Ciasto z tego przepisu jest miękkie, delikatne i baaardzo puszyste w środku 🙂  Najlepiej smakuje z szklanką mleka i domową konfiturą. Polecam 🙂

Ciasto drożdżowe

Drukuj przepis
Czas gotowania: 35

Składniki

  • -300 g mąki pszennej
  • -15 g drożdży świeżych
  • -pół szklanki letniego mleka (125 ml)
  • -50 g cukru
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -1 jajko
  • -50 g roztopionego masła
  • -szczypta soli
  • Kruszonka:
  • -50 g masła, miękkiego
  • -100 mąki pszennej
  • -50 g cukru
  • -łyżeczka cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • -1 jajko, roztrzepane

Przygotowanie

Do małej miski wkładamy pokruszone drożdże i łyżkę cukru, rozcieramy. Dodajemy połowę mleka i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, sól. Mieszamy i odstawiamy.

Do kielicha urządzenia przekładamy mąkę, cukry, dodajemy przestudzone masło, resztę mleka, jajko i wyrośnięty rozczyn. Zamykamy pokrywę, włączmy urządzenie, klikamy program dough i klikamy przycisk On. Wyrabiamy. Gdy urządzenie skończy swoją pracę, wyłączamy je przyciskiem OFF, a ciasto ostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy, przekładamy na blat i ponownie wyrabiamy przez chwilę. Przekładamy do keksówki ( o wymiarach około 12 x 33 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Formę przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Studzimy.

Kruszonka:

Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami na kruszonkę.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Megly
    27 czerwca 2017 at 07:54

    Nie miałam okazji jeszcze testować tego przepisu.
    Bardzo fajna propozycja.
    Gdzieś już widziałam podobne drożdżowe 😉
    Smak – na pewno obłędny 🙂
    Pozdrowionka 🙂

  • Reply
    nocilas
    9 lipca 2017 at 11:52

    Wygląda i smakuje pysznie 🙂

  • Reply
    Kamil
    14 lipca 2017 at 14:29

    Dzięki za przepis 🙂 Niby taki prosty przepis a nigdzie nie mogłem znaleźć 🙂

  • Reply
    Mario
    3 maja 2021 at 20:05

    Bardzo dobry przepis:) gratuluję.
    Na bazie tego ciasta zrobiłem już 3 warianty z owocami . Z tego ciasta wyrastają również super chałki . W moim piekarniku po ukosie z podwójnej porcji wychodzi mega chała 48cm 🙂 pozdrawiam Mario

  • Reply
    Kisia
    11 listopada 2021 at 20:18

    Mega smaczne! Wyszlo idealne ;))

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.