Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta z owocami/ Święta/ Wielkanoc

Ciasto kokosowo malinowe

Ciasto kokosowo malinowe

Kruche ciasto z lekką kokosową masą z dodatkiem malin (jeśli nie macie malin, możecie użyć truskawek). Kokos i maliny to genialne połączenie. Zrobiłam je na niedziele do kawy, a że mieliśmy gości ciasto zniknęło w tempie ekspresowym. Przepis znalazłam w gazetce Lidla. Polecam.

Ciasto kokosowo - malinowe

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Ciasto:
  • -380 g mąki pszennej, przesianej
  • -2 łyżki (20 g) kakao
  • -8 g (2 płaskie łyżeczki) proszku do pieczenia
  • -6 dużych żółtek jaj
  • -180 g cukru (ja dałam mniej, 150 g)
  • -200 g masła, miękkiego, pokrojonego w kostkę
  • Warstwa kokosowa:
  • -6 dużych białek jaj
  • -3/4 szklanki cukru
  • -2 budynie śmietankowe ( 2x 40 g)
  • -16 g cukru wanilinowego
  • -160 g wiórków kokosowych
  • -200 ml śmietanki 30%
  • Dodatkowo:
  • -500 g mrożonych (lub świeżych) malin

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy i przekładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy ciasto palcami.

Warstwa kokosowa:

Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy wiórki wymieszane z budyniem i cukrem wanilinowym. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową masę kokosową wykładamy na ciasto. Na wierzchu układamy maliny. Wyjmujemy z zamrażalnika drugą część ciasta, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto pieczemy 45-55 minut w temp. 180°C.

Studzimy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    15 maja 2015 at 13:00

    Świetne! Wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęło! 😉

  • Reply
    Marzena
    15 maja 2015 at 13:35

    Mniam pyszności 🙂

  • Reply
    Megly
    15 maja 2015 at 17:20

    Uwielbiam kokosowy posmak w ciastach. Ciekawe połączenie- maliny + kokos. Musi być bardzo dobry ten placek! Niestety nie mam już malin mrożonych, a na takie ogródkowe muszę jeszcze troszkę poczekać. Pozdrawiam ciepło i życzę miłego (i smacznego) weekendu 🙂

    • Reply
      Marta
      19 maja 2015 at 20:13

      Zachęcam zrobić ciasto w sezonie na maliny 🙂

  • Reply
    Marta
    15 maja 2015 at 17:44

    Już nie mogę się doczekać kiedy będą maliny (w przyzwoitej cenie) 😉 Strasznie mnie ciekawi połączenie malin i kokosu 🙂

    • Reply
      Marta
      19 maja 2015 at 20:16

      Maliny z kokosem to idealne połączenie smakowe 🙂

  • Reply
    Łucja
    18 maja 2015 at 08:45

    Kokos i maliny! Nic więcej mi nie trzeba 🙂

  • Reply
    Magda
    23 lipca 2019 at 21:52

    Na jaką blaszkę jest przepis?

  • Reply
    Faustyna
    22 stycznia 2020 at 15:33

    Czy budynie mieszam ,suche z wiórkami?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.