Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta z owocami

Ciasto na biszkopcie z masą jogurtową i porzeczkami

Biszkopt przełożony masą na jogurcie greckim z galaretką i czerwoną porzeczką. Ja użyłam mrożonych owoców, które zamroziłam w sezonie. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne. Przygotowałam je na majówkę,  wszyscy byli zachwyceni. Gorąco polecam, koniecznie zapiszcie sobie przepis na te ciasto i zróbcie je w sezonie porzeczkowym.

ciasto_porzeczkoweciasto_porzeczkowe2

Ciasto na biszkopcie z masą jogurtową i porzeczkami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Biszkopt:
  • -7 jajek
  • -1 szklanka cukru
  • -1 szklanka mąki pszennej
  • -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Masa jogurtowa:
  • -800 g jogurtu greckiego
  • -300 ml śmietany kremówki 30 %
  • -4 łyżki żelatyny
  • -150 g cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • -czerwone porzeczki (ja użyłam około 450 g)
  • -2 galaretki czerwone

Przygotowanie

Biszkopt:

Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do prostokątnej blaszki (wymiary około 25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu oddzielamy go nożem od formy, wyjmujemy i kroimy na pół.

Masa jogurtowa:

W misie miksera mieszamy jogurt grecki z cukrem pudrem. Odkładamy.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzącej wody. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy do niej łyżkę masy jogurtowej, mieszamy a następnie dodajemy kolejne 4 łyżki i ponownie mieszamy. Całość wlewamy do masy jogurtowej i mieszamy, pod koniec dodając ubitą na sztywno śmietanę.

Masę odstawiamy na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia.

W międzyczasie rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wrzącej wody.

Dolny blat biszkoptu przekładamy do blaszki, wylewamy tężejącą masę jogurtową. Przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki.

Gdy galaretka zacznie tężeć, ciasto wyjmujemy z lodówki, na wierzchu układamy świeże lub mrożone porzeczki (nie rozmrażamy ich wcześniej) a całość zalewamy tężejącą galaretką.

Wstawiamy do lodówki.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

16 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    5 maja 2015 at 12:43

    Martuś wspaniałe ciasto 🙂

    • Reply
      Marta
      5 maja 2015 at 16:23

      Dziękuje Marzenko 🙂 Z chęcią Cię poczęstuje, musisz tylko napisać gdzie mam dostarczyć ciacho 🙂

  • Reply
    Marta
    5 maja 2015 at 14:39

    Jak z czerwonymi porzeczkami to ja jestem jak najbardziej na tak 😀 Bardzo lubię takie ciacha 😉

    • Reply
      Marta
      5 maja 2015 at 16:24

      Ja bardzo lubię czerwoną porzeczkę a szczególnie w takich ciastach 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    5 maja 2015 at 18:00

    Zapisane! I nie będę czekać do sezonu tylko wykorzystam pozimowe resztki czarnych porzeczek 🙂 Ta masa z jogurtu bardzo mnie zaciekawiła

    • Reply
      Marta
      10 maja 2015 at 23:16

      Masa jogurtowa to był mój mały eksperyment 🙂 ciasto wyszło lekkie i delikatne 🙂

  • Reply
    Ania
    5 maja 2015 at 18:57

    ciasto jogurtowe i owoce to najlepsze połączenie 🙂

  • Reply
    Małgosia napiecyku
    6 maja 2015 at 13:47

    U mnie w tym roku porzeczka bardzo obrodzi, już nie mogę się doczekać 🙂 Ciasto leciutkie, w sam raz na letnie popołudnie 🙂

  • Reply
    Megly
    6 maja 2015 at 16:38

    Kocham takie lekkie ciasta na biszkoptach. Zwłaszcza na wiosnę, gdy pogoda jest ciepła i nie ma się ochoty na ciężkie, zasładzające smakołyki. Ale bym zjadła tę pychotkę… no i jeszcze te owoce. Pozdrawiam 🙂

    • Reply
      Marta
      10 maja 2015 at 23:19

      Zapraszam, mogę zrobić drugą porcję 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    6 maja 2015 at 17:21

    cudny torcik! lekki i smakowity, a porzeczki pewnie nadają mu ciekawego rześkiego smaku! z galaretką w sam raz na lato

    • Reply
      Marta
      10 maja 2015 at 23:43

      Dziękuje 🙂 Ciasto podbiło nasze kubki smakowe 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    6 maja 2015 at 17:49

    Wspaniałe ciasto, z galaretką i owocami bardzo lubię 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    6 maja 2015 at 21:17

    Lubię delikatne ciasta na biszkopcie. Takie z porzeczkami niebo w gębie

  • Reply
    aga
    31 lipca 2017 at 20:34

    Beznadziejne. Dwa razy robiłam i dwa razy galaretka poszła w biszkopt. Trzeba chyba kłaść taką, która się nożem kroi. Jedynie w smaku dobre.

    • Reply
      Marta
      1 sierpnia 2017 at 22:12

      Wydaje mi się, że to wina galaretki, musiała być nakłada zbyt płynna na biszkopt z owocami. W przepisie podana jest mniejsza ilość wody niż na opakowaniu.

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.