Pizze/ Street Food

Domowa pizza z pieczarkami i kiełbasą

Dziś podaję przepis na prostą, swojską pizzę na grubszym spodzie. Z dodatkiem szynki lub swojskiej kiełbasy, pieczarek i cebuli. Taka pizza kiedyś często była robiona w moim domu. Z podanej porcji wychodzi duuuża blacha smacznej i podzielnej pizzy dla całej rodziny.

Domowa pizza z pieczarkami i kiełbasą

Domowa pizza z pieczarkami i kiełbasą

Drukuj przepis
Czas gotowania: 90

Składniki

  • -4 szklanki mąki
  • -50 g drożdży
  • -szklanka mleka
  • -1 płaska łyżeczka cukru
  • -2 małe jajka
  • -łyżeczka soli
  • -3 łyżki oliwy lub oleju
  • Dodatkowo:
  • -700 g pieczarek
  • -300-400 g szynki lub kiełbasy (pokrojonej w kostkę)
  • -3 cebule
  • -1 papryka czerwona
  • -200 g sera żółtego
  • -przyprawy
  • -ketchup

Przygotowanie

Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Robimy w niej dołek, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki, zalewamy połową mleka. Odstawiamy na 15 minut.

Następnie dodajemy resztę mleka, jajka, sól oraz oliwę. Dokładnie wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. W razie konieczności dodajemy więcej mleka bądź mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Cebulę, pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paseczki. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki. Dusimy do miękkości. Dodajemy wędlinę lub kiełbaskę pokrojoną w kostkę oraz paprykę. Smażymy, pod koniec doprawiając (solą, pieprzem) oraz 2 łyżkami ketchupu.

Dużą blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylepić ciastem. Wyłożyć przygotowany farsz i posypać startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20-30 minut (ja piekłam 30 minut).

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Monikas13
    13 sierpnia 2014 at 13:37

    Przepis wydaje się być prosty i smaczny. Ja jestem fanką kuchni włoskiej i najczęstszym posiłkiem jaki zamawiam z włoskiej restauracji jest pizza na telefon Kraków 🙂 ale postanowiłam tym razem zrobić ją sama opierając się na Twoim przepisie. Dzięki.
    PS. Przeglądając Twojego bloga znalazłam jeszcze kilka przepisów, które mam zamiar wypróbować…

  • Reply
    anna.przyborowska@vp.pl
    30 kwietnia 2016 at 06:39

    Zrobiłam ,super wyszła i bardzo smaczna:)Pozdrawiam i polecam przepis:)

  • Reply
    Andrzej
    7 listopada 2016 at 15:14

    Pierwsze w zyciu dwie pizze zrobione.Wyszły zajefajne,dzięki 🙂

  • Reply
    Aga
    17 stycznia 2017 at 11:14

    Zrobiłam i ten przepis spełnia moje wymagania fajna domowa pizza u mnie jednak 30 min pieczenia bylo za długo wyszła dość chrupka

  • Reply
    Sylwia
    13 lipca 2018 at 11:12

    50 g drożdży? Czy to nie za dużo?

    • Reply
      Marta
      16 lipca 2018 at 22:16

      Ilość drożdży podana jest na dużą porcję pizzy (700 g mąki).

  • Reply
    kasia
    18 lipca 2018 at 18:00

    Robię bardzo identyczną, jest na prawdę pyszna.

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.