Domowe wyroby/ Śniadania i kolacje/ Wędliny

Domowa wędlina drobiowa z żurawiną

Domowa wędlina drobiowa z żurawiną to świetna alternatywa dla kupnej wędliny lub pasztetu ze sklepu. Smakuje wyśmienicie na kromce świeżego pieczywa. Jej przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy zmielić drobiowe mięso, wymieszać z dodatkiem żurawiny, serka twarogowego i przypraw. Później pozostaje tylko uformowanie mięsa w folii i pieczenie 🙂

Domowa wędlina drobiowa z żurawiną

Drukuj przepis

Składniki

  • -600 g mięsa z kurczaka *(ja użyłam mięsa z ćwiartek)
  • -3 łyżki serka twarogowego na kanapki (śmietankowego)
  • -garść suszonej żurawiny
  • -2 ząbki czosnku
  • -sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • -łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie)

Przygotowanie

Mięso mielimy przez maszynkę. Przekładamy do miski. Dodajemy suszoną żurawinę, przyprawy i serek twarogowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na folię do pieczenia (może być rozcięty rękaw do pieczenia). Formujemy podłużny wałek. Całość zwijamy ściśle, jak cukierek. Oba końca związujemy dokładnie sznurkiem. Folię nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia np. żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 60 minut. Odstawiamy do wystudzenia, po czym kroimy na kawałki.

Smacznego 🙂

Notatki

*nie polecam samej piersi z kurczaka - wędlina może wyjść za sucha

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Kasia
    2 listopada 2017 at 13:55

    Zdecydowanie wyglada super!
    W sam raz na dobry chlebek i na śniadanie…
    🙂

  • Reply
    Beata
    2 listopada 2017 at 15:53

    Sama wędlinka pewnie wyszła pysznie ale jak dla mnie połączenie wędliny z żurawiną nie za bardzo to pasuje. *fakt że nie lubię żurawiny)

    • Reply
      Marta
      2 listopada 2017 at 16:30

      Oczywiście kwestia własnych preferencji smakowych, mi i moim bliskim smakuje takie połączenie 🙂 Pozdrawiam cieplutko

  • Reply
    piegusek
    6 listopada 2017 at 15:57

    A ja lubię połączenie mięsa i żurawiny więc podoba mi się ten przepis

  • Reply
    Restauracje Kraków | DaPietro
    10 listopada 2017 at 15:08

    Połączenie mięsa drobiowego (chociaż nie tylko) oraz żurawiny to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Fotografie wyglądają smakowicie! 🙂
    Pozdrawiamy serdecznie – DaPietro

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.