Dania mięsne/ Dania obiadowe

Gołąbki pieczone w piekarniku

Gołąbki pieczone w piekarniku

Pyszne tradycyjne gołąbki, które wszyscy bardzo lubimy. U mnie w wersji pieczonej w piekarniku, które upiekłam w dużym żeliwnym naczyniu. Przygotowane w taki sposób smakują bardzo smacznie i aromatycznie. Gołąbki wystarczą spokojnie na 2 dni obiadu. Można je również zamrozić i wyjąć w chwili kiedy nie mamy czasu na przygotowanie posiłku 🙂 Polecam.

Zamów składniki

Gołąbki pieczone w piekarniku

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -1 duża główka kapusty
  • -1 kg mięsa mielonego (u mnie pół na pół indyk z łopatką wieprzową)
  • -2 szklanki ryżu (400 g)
  • -2-3 cebule
  • -sól, pieprz czarny i ziołowy
  • -po łyżce ziół prowansalskich i majeranku
  • -ostra papryka w proszku
  • Sos pomidorowy:
  • -2 puszki pomidorów
  • -mały koncentrat pomidorowy
  • -bazylia, oregano
  • -szczypta cukru
  • -sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • -2-3 szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie

Ryż gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy, przekładamy do dużej miski. Do gorącego ryżu dajemy mięso mielone, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną cebulę. Dobrze doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Dodajemy zioła prowansalskie, majeranek i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

Kapustę myjemy, wycinamy z środka głąb. W dużym garnku (w takim w którym zmieści się nasza kapusta) gotujemy wodę, solimy. Wkładamy główkę kapusty, gotujemy chwilę. Następnie odrywamy delikatnie widelcem sparzone liście.

Z sparzonych liści odcinamy z środka grubą część z głąba. Na początku każdego liścia układamy łyżką farsz i ciasno zwijamy. Na dnie naczynia żaroodpornego, żeliwnego lub dużej blachy układamy liście kapusty, które pozostały z gotowania (około 3-4 sztuki). Układamy zawinięte gołąbki i zalewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy gołąbki z piekarnika i zalewamy je sosem pomidorowym. Wstawiamy z powrotem do piekarnika (bez przykrycia) i zapiekamy do miękkości.

Sos pomidorowy:

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

17 komentarzy

  • Reply
    Magdalena
    20 stycznia 2017 at 20:48

    uwielbiam gołąbki,jeszcze nie piekłam, muszę spróbować:)

  • Reply
    piegusek
    20 stycznia 2017 at 22:11

    pyszności i zazdraszczam garnka! piękny też mi się taki marzy

  • Reply
    piegusek
    21 stycznia 2017 at 21:11

    ale ni smaka narobiłaś! wspaniały garnek już od dawna o takim marzę 🙂

  • Reply
    napiecyku
    26 stycznia 2017 at 22:47

    Właśnie dzisiaj miałam na obiad, tyle że nie z piekarnika. Musze kiedyś spróbować 😉

  • Reply
    Edyta
    27 stycznia 2017 at 19:39

    Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Twoje wyglądają bardzo smacznie 🙂

  • Reply
    megi2442
    9 września 2017 at 13:23

    Zroblam!fajny pomysl z zapieczeniwm w sosie bo zawsze robie sos oddzielnie ale uwazam ze za duzo ziol!psuja smak golabkow,moim zdaniem niepotrzebne!3/5

  • Reply
    astra
    12 października 2017 at 10:56

    Ja ostatnio do takich gołąbków dodałam soos pomidorowy na bazie bulionu warzywnego krakusa, super wyszły, polecam

  • Reply
    Mariusz
    21 kwietnia 2018 at 14:54

    Przetestowałem. Przyznam się, że kiedyś nie lubiłem gołąbków. Po tym przepisie wszystko się zmieniło. Dzięki za niego.

  • Reply
    kasia
    23 kwietnia 2018 at 14:16

    Pieczonych jeszcze nie robiłam, muszą być pyszne. Tak wyglądają.

  • Reply
    Izzy B
    15 grudnia 2018 at 13:32

    Z ukiszonych lisci I zapiekane w piekarniku. Bezcenne!!

  • Reply
    Kow
    19 marca 2019 at 17:10

    Ja pieke w blaszce. Blaszke wykladam papierem do pieczenia podlewam smaczoną wodą lub rosołem układsm gołąbki pod kątem i przykrywam papierem lub folią al sos dorabiam pyszne

  • Reply
    Magda
    28 września 2019 at 18:06

    Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. zawsze robiłam tradycyjne i mąż nigdy nie był w stanie odróżnić czy zrobiłam gołąbki ja…czy jego mama ;-). Tym razem zjadł i powiedział „zarąbiste, o wiele lepsze niż robi mama….tylko jej nie mów” hehehe. Mi też bardzo smakowały….tylko dla dzieciaków muszę zrobić następnym razem oddzielnie z samą solą i pieprzem ;). Pozdrawiam

  • Reply
    Mia C.
    25 lipca 2020 at 18:12

    Właśnie wyjełam je z piekarnika,palce lizać.Mój przepis z dawnych lat był bardzo prosty tylko sól,pieprz,czerwona papryka i czosnek oraz liść laurowy.Pani przepis na sos pomidorowy jest świetny,dziekuje za podzielenie się przepisem.Pozdrowienia z Kanady.

  • Reply
    Marta
    8 sierpnia 2021 at 12:07

    Szukałam czegoś ciekawego na rodzinne spotkanie i znalazłam ten przepis. Gołąbki wyszły bardzo smaczne i soczyste. Najgorsza część dla mnie, to oczywiście zawijanie kapusty, ale jakoś się udało.

  • Reply
    Musashi
    11 sierpnia 2021 at 13:58

    Szklane naczynie żaroodporne, w moim wypadku też jest OK. Ale chyba zainwestuję w takie żeliwne jak na zdjęciu, bo zakładam tam się sos do ścianek nie przypala.

  • Reply
    Karola
    27 grudnia 2021 at 19:57

    aaaa uwielbiam te gołąbki! Szkoda tylko, że trzeba się trochę przy nich narobić ;(

  • Reply
    Agata
    31 grudnia 2021 at 07:35

    Mam pytanie czy bulion ma zakrywać gołąbki? Mi zawsze wychodzą za sypkie.chodzi mi o to do jakiej wysokości ma sięgać bulion.z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.