Przetwory

Jabłka w karmelu do słoików

Najlepsze jabłka do słoików na zimę. Kawałki jabłek, które nie rozpadają się i są chrupiące. Zalane gęstym syropem. Są przepyszne, nadają się do szarlotek jak i deserów czy lodów. Do tego przepisu nadają się jabłka, które są twarde (które nie są jeszcze całkowicie dojrzałe). Zachęcam do ich zrobienia.

Jabłka w karmelu do słoikówJabłka w karmelu do słoikówJabłka w karmelu do słoików

Jabłka w karmelu do słoików

Drukuj przepis

Składniki

  • - 3 kg twardych jabłek
  • - 1 kg cukru
  • - cytryna
  • - 3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę około 1,5 cm. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilka godzin lub na całą noc aby puściły sok.

Po tym czasie jabłka mocno odcedzić a powstały płyn zlać do szerokiego rondla. Gotować go bez przykrycia aż płyn odparuje do około 1/3 objętości. Powstanie syrop w kolorze miodowym. * Jabłka przełożyć do dużego garnka i zagotować krótko, tylko do momentu zawrzenia. Zdjąć z ognia, dodać skórkę oraz sok z 1 cytryny, cynamon i wymieszać.

Jabłka nakładać do słoików, zostawiając centymetr lub dwa wolnego miejsca i zalać gorącym syropem. Mocno zakręcić, odstawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego:)

*Trzeba pamiętać, że każda odmiana ma inną zawartość soku i trzeba redukować tyle aby wystarczyło na zalanie wszystkich słoików. Mi pozostało około 1,5 szklanki soku.

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    filizanka-smakow
    19 września 2014 at 12:38

    Najbliższemu weekendowy chyba towarzyszyć będzie hasło „przetwory” :D:D:D

    • Reply
      Marta
      19 września 2014 at 14:34

      Nie ma to jak w środku zimy otworzyć pyszny słoiczek ulubionych przetworów.
      Niebawem ukażą się jeszcze inne przepisy:)

  • Reply
    Marzena
    19 września 2014 at 20:03

    Takich jabłek jeszcze nie znałam, wyglądają super 🙂 może jeszcze się skuszę i zrobię 🙂 dziękuje za tak wspaniały przepis 🙂

    • Reply
      Marta
      26 września 2014 at 00:05

      Smakują super 🙂 Jeśli masz możliwość to zrób koniecznie 🙂

  • Reply
    Małgoś
    15 października 2014 at 06:25

    Mam pytanko.Czy te jabłka włoźyć do syropu czy zagotować w drugim garnku?.

    • Reply
      Marta
      15 października 2014 at 06:38

      Jabłka trzeba przełożyć do drugiego garnka i dopiero zagotować 😉

  • Reply
    lidka
    29 września 2016 at 15:15

    Znam ten przepis ze strony WŻ, ale tam jest podane, aby jabłka dwa razy gotować, a Ty robisz to tylko raz????

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.