Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Karkówka z kiszonymi ogórkami

Karkówka z kiszonymi ogórkami, do zrobienia tego dania zbierałam się dosyć długo. Przepis zapisany na małej karteczce (już nawet nie pamiętam od kogo go dostałam) czekał do wypróbowania. Teraz żałuję, że dopiero jakiś czas temu ją zrobiłam bo karkówka z tego przepisu smakuje wyśmienicie. Takie mięso świetnie pasuje na niedzielny obiad, święta lub rodzinne spotkanie. Robiłam je już kilka razy i zawsze wszystkim smakowało. Mi szczególnie smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Jeżeli więc planujecie zrobić ją na obiad to polecam przygotować ją już dzień wcześniej, a później tylko odgrzać.  Smacznego 🙂

Karkówka z kiszonymi ogórkami

Drukuj przepis
Ilość porcji: 6-8 Czas gotowania: 90

Składniki

  • - 1 kg karkówki
  • -sól, pieprz, majeranek i przyprawa do mięsa
  • -0,5 kg pieczarek
  • -2 duże cebule
  • -4-5 dużych ogórków kiszonych
  • -1 szklanka soku z kiszonych ogórków
  • -4 łyżki ketchupu
  • -1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • -olej do smażenia

Przygotowanie

Karkówkę kroimy na plastry około 1,5 cm. Każdy kawałek nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do mięsa. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy pieczarki z cebulą. Ogórki kroimy w kostkę. Na mięsie układamy pieczarki z cebulą i pokrojone ogórki. W misce mieszamy sok z ogórków, ketchup i koncentrat pomidorowy. Zalewamy karkówkę z warzywami. Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    piegusek
    29 sierpnia 2017 at 20:33

    jest pyszna… robię taką często na imprezy rodzinne ☺

  • Reply
    Marzena
    8 grudnia 2017 at 10:00

    Pytanko mam. A naczynie przykrywamy wieczkiem czy pieczemy otwarte?

    • Reply
      Marta
      8 grudnia 2017 at 22:50

      Ja piekłam bez przykrycia, wtedy w połowie czasu warto przemieszać całość.

  • Reply
    AnetA
    19 grudnia 2017 at 17:30

    Karkówkę lepiej pokroić w plastry przed włożeniem do piekarnika czy w całości?

    • Reply
      Marta
      19 grudnia 2017 at 21:21

      Karkówkę kroimy na plastry przed pieczeniem.

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.