Ciasta/ Ciasta bez pieczenia/ Ciasta czekoladowe/ Desery

Kaszak

Kaszak to bardzo proste ciasto bez pieczenia. Jego głównym składnikiem jest kasza manna stąd jego nazwa. Jest bardzo smaczne i posmakuje także tym osobą, które za kaszą nie przepadają. Doskonały deser dla dzieci jak również dorosłych. Polecam, gwarantuje że zniknie bardzo szybko 🙂

Kaszak

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -1 l mleka
  • -1 szklanka cukru
  • -3 czubate łyżki kakao
  • -200 g masła
  • -1 szklanka kaszy manny
  • -herbatniki (250 g)
  • Dodatkowo:
  • -polewa czekoladowa

Przygotowanie

Mleko, cukier, kakao i masło przekładamy do garnka. Zagotowujemy. Stopniowo wsypujemy kaszę mannę. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając (przez 2-3 minuty).

Na dnie kwadratowej foremki (24 x 24 cm) ułożyć herbatniki (u mnie weszło 15 sztuk). Wylać gorącą masę i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.

Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

17 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    9 grudnia 2014 at 06:35

    Uwielbiam to ciacho. Wyszło Ci rewelacyjnie 🙂

    • Reply
      Marta
      10 grudnia 2014 at 01:46

      Dziękuje 🙂

  • Reply
    wedelka
    9 grudnia 2014 at 10:02

    Dawno go nie robiłam 🙂 Pyszne i proste ciasto. Smak dzieciństwa 🙂

    • Reply
      Marta
      10 grudnia 2014 at 02:04

      Ciasto rzeczywiście jest banalnie proste a smakuje przepysznie 🙂

  • Reply
    Małgosia-napiecyku
    9 grudnia 2014 at 12:58

    Moja bratowa często robi takie ciasta swoim córeczkom, zajadają się nimi na śniadanie i deser :))

    • Reply
      Marta
      10 grudnia 2014 at 01:54

      U mnie nie ma już śladu po cieście. Rozeszło się w tempie ekspresowym. Moja niespełna dwuletnia córcia się nim zajadała 🙂

  • Reply
    gin
    10 grudnia 2014 at 18:33

    Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie – bardzo lubię kaszkę 🙂

  • Reply
    Irena
    21 stycznia 2016 at 12:33

    Wszystkim tak smakuje, tylko ciekawa jestem ile dodały Panie kaszy mannej. W przepisie jej brakuje ;((( Ja daję 1 szklankę i 1 paczkę cukru wanilinowego.

    • Reply
      Marta
      21 stycznia 2016 at 12:41

      Przecież w przepisie dokładnie pisze, że trzeba dodać 1 szklankę kaszy manny. Proszę doczytać przepis 🙂

  • Reply
    Monika
    26 lutego 2016 at 21:17

    Pyszne :). Tylko strasznie mi się krusza czekolada i herbatnik do góry podczas krojenia i nie wiem jak temu zaradzić 🙁

  • Reply
    Kinga
    22 stycznia 2017 at 17:54

    Wyszedł pyszny, łatwy i szybki przepis ;)) DZIĘKUJĘ za przepis ;)))

  • Reply
    Ania
    17 grudnia 2017 at 19:17

    Czesto korzystam z tego przepisu i polecam kazdego herbatnika doslownie na chwile zamoczyc w mleku i ukladac. Smakuje jeszcze lepiej i zapobiega kruszeniu podczas krojenia 😉

  • Reply
    Magda
    3 maja 2018 at 08:37

    Czy jak zamiast masla dam mrgaryne to bedzie bardzo zle?

    • Reply
      Marta
      3 maja 2018 at 23:36

      Ja nie polecam.

  • Reply
    ProwokatorOdbytu
    27 listopada 2018 at 20:28

    CIASTO REWELACYJNE SMAK MŁODZIEŃCZYCH LAT, PRAWIE JAK SIUSIAK TATY

  • Reply
    fd
    24 listopada 2019 at 14:35

    posmakuje także tym osobą – osobom 😉

  • Reply
    Monika
    2 lutego 2020 at 04:05

    Witam chciałabym zrobic te ciasto na dużą tradycyjną blachę niestety nie mam takiej kwadratowej czy proporcje mam wtedy podwoić

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.