Przetwory

Ketchup z cukini

Ketchup już jakiś czas zrobiony, leży w mojej spiżarni a jakoś nie miałam wcześniej czasu żeby wrzucić przepis na bloga. Jeśli macie jeszcze dostęp do cukinii to polecam go zrobić w tym sezonie, jeśli nie to zapiszcie przepis i zróbcie koniecznie w przyszłym roku. Jest przepyszny i smakuje rewelacyjnie. W smaku słodko- kwaśny, cukinia jest nie wyczuwalna. Doskonale pasuje do pizzy, kanapek czy pieczonych mięs. Przepis na ten ketchup przyniosła moja mama od koleżanki z pracy. Odkąd zrobiłyśmy go pierwszy raz teraz robimy go w każdym sezonie.

ketchupketchup2

Ketchup z cukini

Drukuj przepis
Czas gotowania: 90

Składniki

  • -3 kg cukinii
  • -1 kg cebuli
  • -1 kg papryki
  • -sól
  • Zalewa:
  • -1,5 szklanki octu
  • -1 kg cukru
  • -800 g koncentratu pomidorowego
  • -2 łyżki bazylii
  • -2 łyżki oregano
  • -2 łyżki przyprawy do spaghetti z Knorra
  • -1 łyżka papryki słodkiej
  • -1,5 łyżki papryki ostrej
  • -pieprz

Przygotowanie

Cukinię* umyć, obrać ze skórki, wydrążyć miąższ z pestkami i pokroić w większą kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić na mniejsze części. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Każde warzywo przełożyć do osobnej miski, wsypać do każdej po 2 łyżki soli grubej i odstawić na dwie godziny. Następnie gotować każde warzywo oddzielnie w garnku przez 30 minut. Wszystko zmiksować i połączyć ze sobą. Dodać zalewę i gotować wszystko 30 minut ciągle mieszając.

Gorącą zalewę przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.

Zalewa:

Wszystkie składniki zalewy połączyć ze sobą.

*Cukinię ważymy dopiero po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Konczi i Szpileczka
    16 października 2014 at 11:37

    Bardzo ciekawa propozycja

    • Reply
      Marta
      18 października 2014 at 08:30

      Zachęcam do zrobienia. To najlepszy ketchup! 🙂

  • Reply
    filizanka-smakow
    16 października 2014 at 14:29

    robiłam podobny w zeszłym roku, wyszedł genialny !

  • Reply
    Marzena
    16 października 2014 at 19:31

    Też taki robiłam, jest pyszny i świetnie pasuje do dań. Dodaje go również do makaronu z warzywami 🙂

    • Reply
      Marta
      18 października 2014 at 08:31

      Z makaronem go jeszcze nie jadłam 🙂 Muszę spróbować 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    17 października 2014 at 13:07

    Robię podobny już parę lat, najlepszy jaki można sobie wyobrazić 🙂

    • Reply
      Marta
      18 października 2014 at 08:29

      Dokładnie, mi smakuje najlepiej z kawałkiem pizzy 🙂

  • Reply
    Monika
    5 sierpnia 2021 at 12:54

    Witam. Pani Marto czy warzywa gotujemy w tym soku które warzywa puściły od soli i czy później miksujemy je właśnie z tym słonym sokiem ze wszystkich warzyw? ( czy trzeba go trochę zlac ewentualnie?)

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.