Dania mięsne/ Dania obiadowe

Kotleciki mielone z kaszą jaglaną

W dzisiejszym przepisie postanowiłam połączyć mięso mielone z zdrową i lekkostrawną kaszą jaglaną. Z tego połączenia powstały przepyszne kotleciki z mięsem i kaszą jaglaną w sosie pomidorowym. Możemy podać je z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Posmakuje dzieciom jak i dorosłym. Polecam 🙂


Kotleciki mielone z kaszą jaglaną

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -0,5 kg mięsa mielonego
  • -0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • -płaska łyżeczka soli
  • -1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • -łyżeczka ziół prowansalskich
  • -1 jajko
  • -2 łyżki bułki tartej
  • Sos pomidorowy:
  • -3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • -łyżka masła
  • -2 średniej wielkości marchewki (starte na tarce)
  • -800 g przecieru pomidorowego
  • -1/3 szklanki wody
  • -łyżka domowej vegety (opcjonalnie)
  • -łyżeczka słodkiej papryki
  • -pół łyżeczki ostrej papryki
  • -łyżeczka oregano
  • -sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • -starty ser do posypania (u mnie grana padano)

Przygotowanie

Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko. Przelewamy zimną wodą a następnie wrzątkiem (dzięki temu kasza straci swój gorzki posmak). W garnku zagotowujemy szklankę wody, gotujemy kaszę przez 10 minut na dużym ogniu następnie wyłączamy gaz, przykrywamy pokrywkę i pozostawiamy kaszę na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odstawiamy kaszę do wystudzenia.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju.

Do miski przekładamy mięso mielone, wystudzoną kaszę jaglaną, cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze wyrabiamy masę i formujemy małe kotleciki (wielkości orzecha włoskiego). Obtaczamy je w bułce tartej i przesmażamy z każdej strony na patelni. Odkładamy na talerz.

Na tej samej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy na nią czosnek i marchewkę. Smażymy kilka minut a następnie wlewamy przecier pomidorowy i wodę. Doprawiamy papryką, oregano, solą i pieprzem. Gotujemy przez 10 minut a po tym czasie dodajemy kotleciki. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut.

Podajemy z ryżem, ziemniakami lub makaronem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    piegusek
    20 kwietnia 2016 at 08:02

    wyglądają smakowicie. u mnie dzisiaj też mięso mielone 🙂

  • Reply
    producent buraczków
    20 kwietnia 2016 at 11:10

    Wygląda świetnie!

  • Reply
    Asia
    20 kwietnia 2016 at 12:07

    Wyglądają naprawdę apetycznie! Ja z kolei słyszałam o wersji bez mięsa mielonego, ale za to z sezamem i pietruszką 🙂

  • Reply
    Megly
    20 kwietnia 2016 at 20:23

    Ale apetyczne! No takie kotleciki to można jeść. W dodatku towarzysza w postaci kaszy jaglanej bardzo lubię. Pozdrowionka! 🙂

  • Reply
    napiecyku
    25 kwietnia 2016 at 19:50

    Bardzo lubię takie kotlety, smacznie podane 🙂

  • Reply
    wawrzyniak_kaska
    26 kwietnia 2016 at 08:31

    Bardzo fajny przepis, już pożeram to danie wzrokiem 🙂

  • Reply
    Ratuszowa
    26 kwietnia 2016 at 11:21

    Świetny przepis 🙂 Zdrowy i pożywny 🙂

  • Reply
    krzysztof_wachol_89
    10 maja 2016 at 08:09

    Widzę w składzie moje ulubione składniki , na popołudniowy obiad jak znalazł 😉

  • Reply
    Natalia
    11 września 2018 at 11:28

    Aż 800g przecieru?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.