Ciastka

Kulki raffaello z kaszy jaglanej

Kulki raffaello z kaszy jaglanej

to prosty i smaczny deser dla dużych i małych łasuchów. Wykonane z kaszy jaglanej, a więc są zdrową alternatywą deseru dla osób na diecie 🙂  W przepisie dodałam roztopioną białą czekoladę, jeżeli chcecie ograniczyć ilość kalorii możecie ją pominąć i dodać więcej miodu bądź cukru trzcinowego. Polecam, takie kuleczki posmakują nawet osobom, które nie przepadają za kaszą 🙂

Kulki raffaello z kaszy jaglanej

Drukuj przepis
Ilość porcji: 30 Czas gotowania: 20

Składniki

  • -200 g suchej kaszy jaglanej
  • -puszka mleka kokosowego
  • -200 g wiórek kokosowych
  • -kilka łyżek miodu lub cukru (ja użyłam trzcinowego), do smaku
  • -100 g białej czekolady (można pominąć), rozpuszczonej
  • -2 łyżki oleju kokosowego
  • Dodatkowo:
  • -100 g migdałów (obranych ze skórki)
  • -100 g białej czekolady, rozpuszczonej
  • -wiórki kokosowe do obtoczenia

Przygotowanie

Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, a następnie obrać ze skórki.

Do garnka przekładamy opłukaną na sicie kaszę jaglaną (najpierw wrzątkiem, a później zimną wodą). Dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 15 minut). Po tym czasie dodajemy wiórki kokosowe, miód lub cukier, olej kokosowy i białą czekoladę (jeżeli używamy). Gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, masę przekładamy do miski i pozostawiamy do wystudzenia. Najlepiej na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W środek każdej wkładamy po jednym migdale. Każdą kuleczkę obtaczamy delikatnie w czekoladzie, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Przygotowane kulki raffaello przechowujemy w lodówce, w szczelnym pojemniku do kilku dni.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Megly
    6 czerwca 2017 at 07:51

    Miałam kiedyś okazję próbować podobnych. Nawet pomagałam w ich przygotowaniu.
    Wiadomo, są obłędne! 🙂 Ach, ten kokos.
    Tutaj zamieniłabym cukier na ksylitol (lub erytrol) i byłoby idealnie!
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  • Reply
    Pieruńskie maszkety
    7 czerwca 2017 at 18:03

    Robiłam te pralinki w nieco innej wersji, smakowały obłędnie, kaszy w ogóle nie czuć 🙂

  • Reply
    Jpolski.pl
    14 czerwca 2017 at 15:16

    Spróbuję jeszcze dziś! Dzięki za przepis ;*

  • Reply
    Ania
    21 czerwca 2017 at 10:51

    Dziękuje za przepis. Kuleczki prezentują się wybitnie apetycznie. Zawsze byłam fanką rafaello, cena mnie jednak troche odstraszała. Postaram sie na dniach przygotować tę wersję.
    Swoje jednak przygotuję z całym migdałem w środku kokosowej kuleczki. Na wzór oryginału 🙂

  • Reply
    Ewelina
    5 września 2017 at 09:15

    Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 super przepis 🙂

  • Reply
    Patrycja
    30 listopada 2017 at 16:11

    A czy w jednej puszce ma sie ta cala kasza ugotowac?

  • Reply
    kulinarnesos.pl
    8 września 2018 at 19:28

    Bardzo fajne kulki. Jaglane, więc idealne na upalne dni, bo się nie rozpłyną.
    Parę dni temu też zrobiłam, takie bardziej uproszczone – mascarpone + czekolada + wiórki kokosowe. Wyszły pycha;)
    Twoją wersję zostawiam sobie do przetestowania;)

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.