Boże Narodzenie/ Ciasta/ Święta/ Wielkanoc

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na szybki makowiec na kruchym cieście. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Zachęcam do zrobienia, zwłaszcza na zbliżające się święta Wielkanocne 🙂

Zamów składniki

Makowiec na kruchym cieście

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • -500 g mąki pszennej
  • -łyżeczka proszku do pieczenia
  • -szczypta soli
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -100 g cukru
  • -250 g masła lub margaryny
  • -4 żółtka
  • -2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Masa makowa:
  • -puszka masy makowej (850 g)
  • -2 łyżki bułki tartej
  • -4 białka
  • Dodatkowo:
  • -200 g cukru pudru
  • -sok z cytryny

Przygotowanie

Ciasto kruche:

Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy w kulę, którą spłaszczamy, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkowujemy na prostokąt, przekładamy do blaszki (wymiary około 25 X 35 cm). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Masa makowa:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę makową delikatnie mieszamy z bułką tartą i ubitymi białkami. Przekładamy na blaszkę, wyrównujemy.

Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wycinamy paski o szerokości około 1 cm. Układamy je na cieście tworząc kratkę.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut. Studzimy.

Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny (soku dodajemy tyle alby uzyskać konsystencję lukru). Gotowym lukrem polewamy ciasto.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

54 komentarze

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    19 marca 2015 at 20:38

    Ale mi narobiłaś smaka, cudnie wygląda ten makowiec!

  • Reply
    Marzena
    20 marca 2015 at 06:25

    Super makowiec. Uwielbiam ciasta z makiem 🙂

  • Reply
    ugotujmyto.pl
    20 marca 2015 at 18:22

    Dawno nie jadłam takich pyszności….

  • Reply
    marcela
    20 grudnia 2015 at 19:59

    robiłam juz taki z tego przepisu bardzo dobry smakuje całej mojej rodzinie

  • Reply
    marcela
    20 grudnia 2015 at 19:59

    bardzo dobry i smaczny

  • Reply
    Anna
    25 grudnia 2015 at 12:25

    Zrobiłam na wigilię i wyszło super!

    • Reply
      Marta
      29 grudnia 2015 at 22:21

      Super, cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

  • Reply
    ElaS
    31 grudnia 2015 at 01:51

    przepyszne ciasto!!!

    Dziekuje i pozdrawiam

    • Reply
      GOSIA
      22 grudnia 2022 at 16:54

      Witam . Czy jeśli dodam dwie puszki masy makowej to czas pieczenia się wydłuży? Pozdrawiam

  • Reply
    gosik788
    25 marca 2016 at 16:27

    Robię ten makowiec drugi raz i nie przestanę go robić . Jest rewelacyjny <3

  • Reply
    Natii
    13 kwietnia 2016 at 14:05

    Wygląda rewelacyjnie, przepis podsunę mamie, bo mnie nie wychodzą kruche ciasta 🙁

  • Reply
    Myszka
    6 maja 2016 at 08:32

    ciasto jest pyszne mój syn nie przepada za makowcem ale ten zajadał 🙂

  • Reply
    kuchnia Sylwii
    14 grudnia 2016 at 23:29

    Wow ! 🙂 Przepysznie wygląda! 🙂

  • Reply
    marta
    15 grudnia 2016 at 11:22

    czy to jest przepis na małą blachę czy dużą?

    • Reply
      Marta
      15 grudnia 2016 at 13:44

      Wymiary zapisane w przepisie -blaszka prostokątna (wymiary około 25 x 35 cm). Pozdrawiam

  • Reply
    Ania
    22 grudnia 2016 at 11:25

    Mąka pszenna zwykla czy tortowa bedzie lepsza?

  • Reply
    Ania
    22 grudnia 2016 at 11:27

    Czy mąka pszenna zwykla czy tortowa bedzie lepsza?

    • Reply
      Marta
      22 grudnia 2016 at 11:33

      Tortowa lepsza 🙂

  • Reply
    Jacek
    23 grudnia 2016 at 11:23

    Zacznę od tego że nie umiem i nie lubię gotować i piec ale postawiłem sobie za punkt honoru upiec ciasto na święta dzięki temu blogowi udało się makowiec wyszedł super, przepis zostanie ze mną już na każde święta.

  • Reply
    Grazyna
    24 grudnia 2016 at 15:11

    Zapomnialam wymieszac bialka z masa makowa …….mama mnie zagadala ….. Czy to nadal wyjdzie?

  • Reply
    asia
    10 stycznia 2017 at 21:32

    Akurat pieke na jutro do kawy jak wyjdzie to napisze ale widzę że będzie dobry

  • Reply
    Gosia
    18 stycznia 2017 at 17:02

    Po dwukrotnym upieczeniu przepis zapisany w zeszyciku. Bardzo smaczne ciasto, spełnia moje kryteria makowca idealnego.

  • Reply
    Krystyna
    18 grudnia 2017 at 22:59

    Czy spod ciasta należy wcześniej podpiec???

  • Reply
    pawel
    19 grudnia 2017 at 16:59

    blaszke smarujemy czy na papierze

  • Reply
    sylwia
    20 grudnia 2017 at 20:37

    Witam, czy można makowiec zrobić na gotowym spodzie, np.biszkoptowym?

  • Reply
    basik68
    22 grudnia 2017 at 22:11

    Dzięki za przepis. Makowiec wyszedł super :D. Wesołych Świąt 😀

  • Reply
    Kasia
    23 grudnia 2017 at 14:31

    Dziekuje za przepis.

  • Reply
    Izabela
    26 grudnia 2017 at 00:12

    Zrobiłam z Twojego przepisu. Jest pyszny! Dziękuję.

  • Reply
    Wiola
    30 grudnia 2017 at 13:41

    Z tego przepisu makowiec wychodzi wspaniały ,nawet takim jak ja – co mają dwie lewe ręce w kuchni.Dziękuję za przepis!!!

  • Reply
    Sebol
    9 lutego 2018 at 13:00

    Przepis jest ok, tylko po co proszek do pieczenia do kruchego ciasta? Proszku powinno się unikać a nie pchać do wszystkiego jak leci a w cieście kruchym jest naprawdę zbędny.

  • Reply
    Gosia
    10 października 2018 at 20:16

    W przepisie nie ma mowy o dodawaniu cukru do masy makowej. Czyżby była słodzona przez producenta? Bo chyba 10 dkg w cieście nie wystarczy?

  • Reply
    Daniel
    29 października 2018 at 14:12

    Ciasto kruche z maki owsianej jest o 100 razy smaczniejsze niż z mąki pszennej

  • Reply
    Monika
    26 listopada 2018 at 12:27

    Pierwsze ciasto upieczone z Twojego bloga i muszę przyznać bardzo smaczne. Tak niepewnie podeszłam do masy makowej z puszki, ale ciasto naprawdę smakuje dobrze, następnym razem dodam troszkę Amaretto żeby podkręcić smak. Ciasto nie za słodkie, samej słodyczy dodaje nam lukier. Kruche ciasto również bardzo smaczne, z racji tego , że nie trzeba mielić maku ciasto przyrządza się błyskawicznie. Także polecam !

  • Reply
    basik68
    21 grudnia 2018 at 13:21

    Będę piekła ten super makowiec już trzeci raz, tylko teraz jestem na wyjeżdzie w pracy i nie ma tu wagi. Ile to bedzie normalnych szklanek 500 g maki? Dzięki serdeczne, pozdrawiam i życzę Spokojnych i Radosnych Świąt :*

  • Reply
    Renata
    22 grudnia 2018 at 09:52

    Pycha polecam 🙂

  • Reply
    Aldona
    22 grudnia 2018 at 18:26

    Droga Pani !
    Widzę, że Pani zupełnie nie orientuje się, że makowiec jest ciastem bożonarodzeniowym, a nie wielkanocnym.
    To nie jest tak, że pieczemy sobie ciasta według własnego widzimisię, gdyż są one przypisane do konkretnych świąt i mają swoją symbolikę, o czym – jak widzę – nie wiedzą również autorki komentarzy. Radzę poczytać sobie coś na ten temat, choćby w internecie, a nie piec wszystkiego na chybił trafił, bo to jest bez sensu i nie ma nic wspólnego z tradycją.
    Najogólniej rzecz ujmując, na Boże Narodzenie pieczemy ciasta ciemne (bo zima), a na Wielkanoc jasne (bo wiosną rodzi się nowe życie), a więc ciasta bożonarodzeniowe to makowiec (mak zapewniał dobre plony), piernik (miód gwarantował dostatek) i keks (bakalie to suszone owoce + symbol szczęścia i zamożności), a wielkanocne : baby (bo rosną), serniki (bo nabiał+jajka) i kolorowe, słodkie mazurki (dawne ciasto szlacheckie symbolizujące koniec Wielkiego Postu).
    Swoją symbolikę mają także np. żurek, chrzan, wędlina, bukszpan, jemioła, bazie, pisanki, zboże, miód, ryby i grzyby, ściśle związane z konkretnymi świętami. Wypadałoby jednak wiedzieć coś na ten temat, bo to jest przecież nasza polska, narodowa, przekazywana z pokolenia na pokolenie, tradycja.

    • Reply
      Tomasz
      21 września 2019 at 19:13

      Pani Aldono kogo interesuje Pani komentarz placek to placek nie ważne na jaką okazję

      • Reply
        m
        5 grudnia 2020 at 11:49

        oczywiście

    • Reply
      Editt
      6 grudnia 2019 at 08:19

      Do Pani Aldony.
      Dziwne bardzo rozumowanie. Każdy robi co uważa. My czasem jemy karpia w lipcu, sierpniu bo znajomy zlowi. No i …co? Nie moźna? Może lepiej…nie pisać takich komentarzy?

    • Reply
      Szatanica
      18 kwietnia 2023 at 21:29

      A Pani ma coś z psychiką??? Czy może tylko wierzący mogą jadać ciasta?? Żałosna uwaga i zupełnie oderwana od rzeczywistości!

  • Reply
    Andzia
    23 grudnia 2018 at 17:26

    Makowiec już zrobiony, właśnie się pieczę. Mam nadzieję że wyjdzie przepyszny. Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Autorka komentarza zjadacz makowca
    23 grudnia 2018 at 18:18

    Droga Aldono, gdybyś z sympatią napisała swój komentarz, to owszem jest to ciekawe. Jednak Twój protekcjonany i mentorski ton nie powstrzyma mnie przez upieczeniem i skonsumowaniem makowca nawet latem 🙂 Wesołych Świąt

  • Reply
    Aldona
    24 grudnia 2018 at 01:24

    Droga Konsumentko Makowca ! Dla Ciebie to, co napisałam, to „jest, owszem, ciekawe” ??!! Mam rozumieć, że nigdy o tym nie słyszałaś ??!! O polskiej tradycji dotyczącej świątecznych ciast ??!!
    To chyba oczywiste, że makowiec można jeść cały rok, tak jak sernik czy inne ciasta, ale w te konkretne święta powinno się piec ciasta zgodnie z tradycją. Chyba że się jej nie zna albo jest ona komuś obojętna. Ale wtedy nie mamy o czym rozmawiać.

  • Reply
    lina
    18 marca 2019 at 15:33

    Genialny wpis, tak bardzo prawdziwy.

  • Reply
    Dariaaa
    20 kwietnia 2019 at 15:31

    Ciasto mega pyszne. Nie dałam bułki tartej do masy makowej i również wyszło ok. Reszta zgodnie z przepisem.

  • Reply
    Magda
    22 czerwca 2019 at 14:49

    Przepyszne ciasto! Polecam.

  • Reply
    Editt
    6 grudnia 2019 at 08:16

    Witam. Czasem masą makową…jest bardzo mokra. Czy nadmiar tego płynu też mam dodać czy może na chwilkę zdać na sitko.?

  • Reply
    Sztyborka
    21 grudnia 2019 at 14:47

    Witam , robiłam go rok temu na święta i w tym roku tez będzie 🙂 przepyszne ciasto

  • Reply
    anna
    22 grudnia 2019 at 16:43

    Pycha!Wejdzie na stale do mojego pieczenia 🙂

  • Reply
    Gosia
    22 grudnia 2019 at 21:35

    Wyszedł pyszny! Właśnie upiaklam, położyłam lukier i jest Pychotka! Dziękuję za przepis 🙂

  • Reply
    domzpomyslami.pl
    10 grudnia 2020 at 11:50

    Sezon na makowiec uważam za otwarty 😀

  • Reply
    Aneta
    21 grudnia 2022 at 22:34

    Czy ten makowiec musi być w lodówce? Czy poleca Pani jakąś konkretna masę?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.