Bułki na słodko/ Desery/ Domowa Piekarnia/ Tłusty czwartek

Pączki pieczone w piekarniku

Z marmoladą,  dżemem,  kajmakiem czy budyniem? Dzisiaj wszyscy jemy pączki. Ja zrobiłam pieczone w piekarniku, które są ich zdrowszą wersją. Przepis ten został sprawdzony przeze mnie w ubiegłym roku, również w Tłusty Czwartek. Pączki wychodzą bardzo smaczne, delikatne i mięciutkie w środku. Ja zrobiłam je z konfiturą z róży, kajmakiem oraz dżemem truskawkowym i śliwkowym. Polecam

paczkipaczki3

Pączki pieczone w piekarniku

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -50 g świeżych drożdży
  • -100 ml ciepłego mleka
  • -50 g cukru
  • -370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
  • -3/4 łyżeczki soli
  • -3 jajka
  • -170 g masła (ja dałam 150 g)
  • Dodatkowo:
  • -do nadziania, np. masa kajmakowa, marmolada, dżem np. truskawkowy
  • -jajko do posmarowania bułeczek
  • -cukier puder do posypania lub lukier
  • -opcjonalnie płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie

Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.

Do miseczki dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut (drożdże muszą się mocno spienić).

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę cukru, sól. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia. Dodajemy stopniowo jajka, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (ciasto pod koniec ma być gładkie). Następnie dodajemy stopniowo miękkie masło po kawałeczku, cały czas wyrabiając ciasto. Na koniec ciasto ma być elastyczne i błyszczące, które będzie się ześlizgiwać (odklejać) z rąk i brzegów miski. Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i szybko zagniatamy ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść 16 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć pierwsze kółko (średnica około 7 ,5 cm). Rozpłaszczyć je nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady lub innego nadzienia. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta. Na koniec wycinki z ciasta zebrać w jedną kulkę i też wykorzystać.

Papilotki z pączkami przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika (musimy zachować spore odstępy ponieważ ciasto jeszcze urośnie). Będziemy piec je w 2 partiach. Pączki odstawiamy do podrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Pączki smarujemy roztrzepanym jajkiem (wierzch możemy dodatkowo posypać płatkami migdałowymi) i wstawiamy do piekarnika na środkową część.

Pieczmy przez około 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Wstawiamy drugą część pączków.

Jeszcze lekko ciepłe pączki możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

26 komentarzy

  • Reply
    Kwiatek
    8 lutego 2016 at 20:05

    Pączki znakomite. Przepis bardzo prosty w wykonaniu. Zniknęły szybciej niz je robilam 🙂 dziekuje i pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Patrycja
    11 lutego 2016 at 16:53

    Ile pączków wychodzi z tego przepisu??

  • Reply
    agulka137
    14 maja 2016 at 10:11

    Czy te same proporcje składników daje Pani do pączków smażonych tradycyjnie? Czy trochę się różni?

    • Reply
      Marta
      14 maja 2016 at 21:31

      Z tego przepisu robiłam tylko pieczone pączki. Do smażenia tradycyjnych pączków ciasto musi być bardziej zwarte. Możesz spróbować zrobić je z tego samego przepisu, trzeba jednak zmniejszyć ilość masła do 60 – 80 g na porcję 🙂

  • Reply
    biki
    11 sierpnia 2016 at 19:10

    Może to głupie pytanie, ale co to są papilotki?

    • Reply
      Marta
      15 sierpnia 2016 at 14:14

      Papilotki to foremki papierowe do wypieku babeczek, muffinek.

  • Reply
    Eliza
    26 stycznia 2017 at 07:12

    Pączki w efekcie końcowym wyszły pulchne, delikatne i naprawdę bardzo smaczne. Aczkolwiek jak to ciasto drożdżowe wymaga trochę cierpliwości i siły, więc się nie zrażajcie gdy ciasto będzie ciągle kleić się do rąk 🙂 Ja miałam już wyrzucić, bo nie chciało być „elastyczne i błyszczące, które będzie się ześlizgiwać (odklejać) z rąk i brzegów miski.” Ale pozostawiłam w takim stanie jakie już było i po godzinie czasu dodałam trochę mąki na blat i było super!!! Także pychotka!!! Polecam przepis!
    Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Katarina
    17 lutego 2017 at 01:18

    To przepis z Kwestii Smaku…

    • Reply
      Marta
      17 lutego 2017 at 09:24

      Zgadza się… proszę doczytać na dole, gdzie umieściłam informację skąd zaczerpnęłam przepis..

  • Reply
    anna
    22 lutego 2017 at 11:39

    A czy piec góra dół w piekarniku ?

  • Reply
    Ania
    22 lutego 2017 at 12:39

    A czy to całe jajka czy same żółtka

    • Reply
      Marta
      22 lutego 2017 at 12:47

      Pisze w przepisie … całe jajka.

  • Reply
    Dariusz Stachowski
    22 lutego 2017 at 22:16

    Pączki pieczone w piekarniku są pyszne z powidłami śliwkowymi ja jako mężczyzna piekłem je pierwszy raz i niema dużo pracy pszynich .

  • Reply
    sterylnie
    23 lutego 2017 at 07:02

    Jest napisane. Jak się kogoś poprawia lub poucza, to samemu wypadałoby być poprawnym.

  • Reply
    Dominika
    3 października 2017 at 14:32

    Pączki !! <3 Uwielbiam pączki!! Muszę spróbować sama je upiec w piekarniku. A czy zamiast świeżych drożdży można zrobić je wykorzystując drożdże suche?

    • Reply
      Marta
      3 października 2017 at 21:11

      Oczywiście, można użyć suszonych drożdży (25 g)

      • Reply
        Ula
        11 kwietnia 2018 at 13:11

        25 g suszonych drożdży? Gdy paczuszka 7 g jest przeznaczona na 500 g mąki?! Suszone do świeżyczh przelicza się zwykle w proporcji 1:3, więc tu 14 g (dwie paczki) wystarczy spokojnie. Zresztą p. Asia z Kwestii Smaku taką właśnie ilość podaje w swym przepisie…

  • Reply
    Pati
    15 stycznia 2018 at 22:43

    Super przepisrobilam polecam

  • Reply
    Ola
    7 lutego 2018 at 10:47

    A czy bez papilotek tez bedzie ??

    • Reply
      Marta
      7 lutego 2018 at 12:27

      Niestety papilotki muszą być. Bez nich ciasto się rozejdzie na boki.

  • Reply
    Paulina
    7 lutego 2018 at 18:59

    Pączki wyszły bardzo dobre , dwa zjadłam jeszcze ciepłe Nie mogłam się powstrzymać mi wyszło 18 sztuk , zrobiłam z marmoladą różana i Nutellą. Pozdrawiam

  • Reply
    Luiza
    8 lutego 2018 at 21:46

    Dzisiaj robilam , wyszly pyszne , tylko troche ciasto zrobilam za cienkie na niektorych i nie urosly tak ladnie jak inne. Nastepnym razem juz beda perfekcyjne

  • Reply
    Gosia
    21 września 2018 at 12:59

    Dzisiaj znalazłam przepis i postanowiłam Od razu wypróbować. Wyszły super.wyszło mi 22sztuki i w środek włożyłam powidła śliwkowe. Polecam naprawdę warto. Pozdrawiam.

  • Reply
    ela
    25 lutego 2019 at 15:20

    Zamiast 3 jajek dałam 6 żółtek. Niczym nie smarowałam. Po upieczeniu polukrowałam i ozdobiłam skórką pomarańczową. No po prostu niebo w gębie. Super przepis

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.