Ciastka/ Desery/ Tłusty czwartek

Pączki

Pączki

Chyba nie muszę ich nikomu przestawiać, ponieważ wszyscy je dobrze znamy 🙂 To wypiek z ciasta drożdżowego uformowany w lekko spłaszczoną kulę usmażony w głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Pączki możemy nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym i udekorować lukrem lub cukrem pudrem. To tradycyjny wypiek przygotowywany w Tłusty Czwartek. Pączki z tego przepisu są bardzo mięciutkie i pyszne. Ja osobiście jestem zwolenniczką nadziewania pączków po usmażeniu, ale jeśli wolicie możecie nadziać je przed.

 

Pączki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -1 kg mąki pszennej
  • -50 g świeżych drożdży
  • -100 g cukru
  • -500 ml mleka
  • -6 żółtek
  • -1 całe jajko
  • -6 łyżek oleju lub 100 g masła
  • -łyżka cukru wanilinowego
  • -40 ml spirytusu
  • -sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • -pół łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • -tłuszcz do smażenia
  • -dżem lub marmolada do nadziania
  • -lukier (1 szklanka cukru pudru wymieszana z 2 - 3 łyżkami gorącej wody, proporcje można zwiększyć)

Przygotowanie

Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i szklankę mleka, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże i resztę składników (poza tłuszczem), dodajemy go pod koniec wyrabiania. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne (polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformowane w kulę wkładamy do dużej miski, posypanej w środku mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką blat i krótko wyrabiamy. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy w kulki o wadze około 60 g.

Jeżeli chcemy nadziać pączki przed pieczeniem, należy każdą kulkę spłaszczyć, a w sam środek nałożyć łyżeczkę dżemu, dokładnie skleić by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. Delikatnie uformować kulki i odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i odstawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 20 minut); pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).

Ja osobiście wolę nadziewać pączki bezpośrednio po upieczeniu za pomocą szprycy.

Pączki smażymy w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175 z obu stron, na złoty kolor. Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniczku.

Jeżeli nie nadzialiśmy pączków przed upieczeniem to robimy to zaraz po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe.

Upieczone pączki dekorujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową (opcjonalnie).

Smacznego 🙂

Notatki

Jeżeli nie przepadacie za pączkami smażonymi w głębokim tłuszczu to polecam przepis na równie pyszne pączki z piekarnikaPączki podałam na cudnych talerzach ceramicznych od m.krasnakornak, które są unikalne i ręcznie robione. Polecam!! 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Daria
    16 lutego 2017 at 20:37

    Mniam! Pączki lubię ale ze względu na ich wysoką kaloryczność nie zajadam się nimi. Niemniej jednak przy okazji najbliższego Tłustego Czwartku nie odmówię sobie chociaż jednego 🙂 Twoje wyglądają przepysznie. Dzięki za przepis

  • Reply
    piegusek
    17 lutego 2017 at 22:35

    oj będę jutro smażyć! ?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.