Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta przekładane/ Ciasta z kremem/ Święta/ Tarty i ciasta kruche/ Wielkanoc

Pani Walewska

Pani Walewska to ciasto zwane również pychotką. Kruche placki z bakaliami oraz powidłami śliwkowymi przełożone masą budyniową. Ciasto stało się hitem  w moim domu i jest przygotowywane na różnego rodzaju święta, imprezy. Jest przepyszne, polecam każdemu szczególnie tym co jeszcze o tym cieście nie słyszeli 🙂

Pani WalewskaPani WalewskaPani Walewska

Pani Walewska

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • -300 g mąki pszennej
  • -1 kostka masła
  • -pół szklanki cukru pudru
  • -4 żółtka
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • -500 g powideł śliwkowych
  • -150 g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • -200 g rodzynek
  • -10 łyżek cukru pudru do piany
  • -90 g płatków migdałowych
  • Beza:
  • -4 białka
  • -10 łyżek cukru pudru
  • Krem:
  • -2 szklanki mleka
  • -1 budyń waniliowy (40 g)
  • -1 kostka masła (200 g)
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -1/2 szklanki cukru pudru
  • -1 kieliszek spirytusu (opcjonalnie)

Przygotowanie

Ciasto kruche:

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Rozwałkować i przełożyć na dwie identyczne blachy.

Na każde ciasto rozsmarować po 250 g powideł śliwkowych. Następnie posypać po połowie rodzynek i orzechów.

Z białek ubić sztywną pianę, utrwalić cukrem. Rozłożyć po połowie na dwóch plackach. Na jednym placku rozłożyć dodatkowo płatki migdałowe.

Pieczemy przez około 45 minut w temp. 180 stopni.

Krem:

Z mleka i budyniu ugotować masę. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrami, dodawać stopniowo masę budyniową. Całość ucieramy na pulchną i gładką masę. Dodać spirytus i wymieszać.

Wykonanie:

Gotowe placki przełożyć masą. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    12 października 2014 at 21:50

    Pychota. Już kiedyś robiłam to ciacho i jest rewelacyjne. Muszę koniecznie znowu je zrobić 🙂

    • Reply
      Marta
      14 października 2014 at 17:11

      Nic dziwnego, że ktoś nazwał je pychotką 🙂

  • Reply
    kulinarna148
    13 października 2014 at 17:04

    Wygląda bardzo apetycznie i pewnie też tak samo smakuje.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    • Reply
      Marta
      14 października 2014 at 17:13

      Ciasto godne polecenia 🙂
      Dziękuję, na pewno zajrzę 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    BETINA
    13 października 2014 at 17:49

    Cud ,miód??.wygląda rewelacyjnie ??.i znając życie smakowicie smakuje
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    • Reply
      Marta
      14 października 2014 at 17:14

      Dziękuje 🙂 Ciasto jest rewelacyjne w smaku 🙂

  • Reply
    gin
    13 października 2014 at 22:18

    Ja słyszałam, ale nigdy nie robiłam. Chyba czas nadrobić zaległości 🙂

    • Reply
      Marta
      14 października 2014 at 17:05

      Zachęcam do zrobienia Pani Walewskiej 😉 Na pewno Ci posmakuje 🙂

  • Reply
    Marta
    1 lutego 2019 at 10:28

    Ciasto perfekcyjne. Jak nigdy z imienin zniknęła prawie cała blaszka Pani Walewskiej;)

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.