Boże Narodzenie/ Bułki/ Dania obiadowe/ Domowa Piekarnia/ Przystawki i przekąski

Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, danie na przyjęcie lub jako przekąska do zabrania ze sobą np. pracy. Smakują na ciepło i zimno. Możemy zrobić większą ilość i zamrozić na później. Takie paszteciki posmakują każdemu, są miękkie i kruche z dużą ilością farszu. Ja zrobiłam je z mięsem drobiowym, które ugotowałam a później zmieliłam z podsmażoną cebulką. Ciasto możecie wykorzystać do zrobienia pasztecików z innym farszem np. z kiszoną kapustą. Polecam 🙂

Paszteciki z mięsem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Ciasto:
  • -300 g mąki pszennej, u mnie luksusowa z  Młynomag
  • -10 g drożdży świeżych
  • -3/4 szklanki letniego mleka
  • -szczypta cukru
  • -30 g roztopionego i przestudzonego masła
  • -1 łyżeczki soli
  • -1 jajko
  • Farsz:
  • -500 g gotowanego mięsa drobiowego (waga po oddzieleniu mięsa od kości)
  • -około 1/3 szklanki wywaru z gotowania mięsa
  • -2 cebule
  • -sól, pieprz
  • -łyżka majeranku
  • -łyżeczka ziół prowansalskich
  • Dodatkowo:
  • -1 jajko roztrzepane do posmarowania
  • -czarnuszka

Przygotowanie

Ciasto:

W miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy 1/4 szklanki mleka, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę mleka, roztopione masło, sól, jajko i rozczyn z drożdży. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.

Farsz:

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, studzimy. W maszynce do mielenia mięsa przepuszczamy ugotowane wcześniej mięso z cebulą. Farsz doprawiamy i dolewamy około 1/3 szklanki wywaru (wywar dodajemy po to aby mięso nie było za suche). Dokładnie mieszamy, odstawiamy.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Kroimy go nożem wzdłuż na pół. Na każdej połowie ciasta wykładamy po połowie nadzienia następnie zlepiamy w rulonik. Każdy rulon kroimy w paseczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut do zrumienienia.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Sosna
    31 sierpnia 2015 at 12:42

    Wyglądają idealnie 😀

  • Reply
    Marzena
    31 sierpnia 2015 at 18:42

    Paszteciki uwielbiam i wiesz co z chęcią bym zjadła 🙂

    • Reply
      Marta
      1 września 2015 at 12:48

      To zapraszam do siebie 🙂

  • Reply
    Oliwia
    17 grudnia 2021 at 17:40

    Ile pasztecików wychodzi z tego przepisu ? 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.