Boże Narodzenie/ Domowe wyroby/ Śniadania i kolacje/ Święta/ Wielkanoc

Pasztet z kurczaka z żurawiną

Pasztet z kurczaka z żurawiną

Domowy pasztet z kurczaka z żurawiną. Nie mam zaufania do tych sklepowych, ponieważ nie wiadomo co się w nich znajduje. Dlatego od czasu do czasu przygotowuję go w domu na kanapki, a później część zamrażam, żeby mieć na później. Taki pasztet jest świetnym dodatkiem na kanapki zamiast wędliny. Polecam 🙂

Pasztet z kurczaka z żurawiną

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -600 g ćwiartek z kurczaka
  • -2 marchewki
  • -1 pietruszka
  • -2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • -sól, pieprz
  • -1 cebula
  • -1 kajzerka
  • -2 jajka
  • -garść żurawiny
  • -łyżka majeranku
  • -łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Mięso myjemy, przekładamy do garnka. Dodajemy przyprawy i warzywa, zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, studzimy. Następnie mielimy mięso razem z warzywami z wywaru i cebulą. Dodajemy również namoczoną w wywarze kajzerkę. Zmieloną masę mieszamy razem z jajkami i żurawiną. Doprawiamy ziołami i dodajemy około 1/3 szklanki wywaru, w którym gotowało się mięso. Dobrze mieszamy.

Mięsną masę przekładamy do małej keksówki, wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą. Pasztet pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 60 minut. Studzimy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    piegusek
    13 grudnia 2016 at 11:10

    wygląda apetycznie ?

  • Reply
    napiecyku
    14 grudnia 2016 at 21:01

    Domowy pasztet żurawiną, na święta nie znam lepszego 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.