Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta bez pieczenia/ Ciasta przekładane/ Święta/ Wielkanoc

Raffaello

Zapraszam wszystkich miłośników kokosu na pyszne ciasto bez pieczenia o nazwie Raffaello. Ciasto łączy w sobie słone krakersy i masę budyniowo – kokosową. Jest bardzo delikatne, rozpływające się w ustach. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu.

raffaelo

Rafaello

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -2-3 duże paczki solonych prostokątnych krakersów typu Lajkonik
  • -1 l mleka
  • -2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -3/4 szklanki cukru
  • -1 cukier waniliowy
  • -200 g masła
  • -150 g wiórków kokosowych do masy + 50 g do posypania

Przygotowanie

Mleko przelewamy do garnka odlewając pół szklanki do miseczki. Do odlanego mleka dodać budynie oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Zrobić budyń. Ostudzić.

Miękkie masło zmiksować, dodając po łyżce budyniu. Zmiksować, dodać 150 g wiórków kokosowych i wymieszać.

Prostokątną blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwy po kolei:

-warstwę krakersów

-krem

-warstwę krakersów

-krem

-warstwę krakersów

-krem

-50 g wiórek kokosowych

Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Szefowa kuchni
    26 listopada 2014 at 08:39

    Od tego ciasta zaczynałam swoją kulinarną przygodę. :)) Zawsze mi smakuje.

  • Reply
    Marzena
    26 listopada 2014 at 13:00

    Uwielbiam to ciacho 🙂

    • Reply
      Marta
      26 listopada 2014 at 16:20

      Ja również, smakuje pysznie 🙂

  • Reply
    gin
    27 listopada 2014 at 16:06

    Wygląda zachwycająco 🙂

  • Reply
    Dieta moja pasja.
    6 stycznia 2015 at 09:05

    Pamiętam gdy robiłam je pierwszy raz, miałam na twarzy grymas….gdzie to może smakować? Oj bardzo, bardzo się myliłam. Ciasto jest rewelacyjne 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.