Ciasta/ Śniadania i kolacje

Razowy chlebek dyniowo – bananowy

Ostatnio zrobiłam pyszny i bardzo zdrowy chlebek z dodatkiem puree z dyni, banana, płatków owsianych i mąki razowej. Wyszedł naprawdę smaczny i bardzo nam smakował. Taki chlebek to idealna przekąska na drugie śniadanie lub kawałek ciasta do po południowej kawy bądź herbaty.

Razowy chlebek dyniowo - bananowy

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -150 g pieczonej dyni (zważonej po upieczeniu)
  • -2 szklanki mąki (po jednej szklance mąki razowej i białej)
  • -1,5 szklanki płatków owsianych
  • -1/2 szklanki cukru
  • -2 płaskie łyżeczki sody
  • -pół łyżeczki cynamonu
  • -50 g masła roztopionego
  • -1/4 szklanki oliwy
  • -1/3 szklanki płynnego miodu
  • -2 czubate łyżki dżemu (np. powideł śliwkowych)
  • -2 jajka
  • -1 duży banan
  • Dodatkowo:
  • -pestki dyni lub słonecznika

Przygotowanie

Dynię należy upiec w piekarniku. Trzeba ją oczyścić, pokroić na mniejsze części i ułożyć skórką do dołu w naczyniu żaroodporym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około godziny do miękkości. Ostudzić i zdjąć skórę a miąższ zmiksować na puree.

Z przygotowanego puree odmierzyć potrzebną ilość. Resztę można zamrozić lub wstawić do lodówki i przechowywać do kilku dni.

Prostokątną formę keksową około 10 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W jednej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i cynamon.

Masło roztopić i wlać do drugiej dużej miski, dodać oliwę, miód, dżem, jajka. Banana rozgnieść widelcem i wymieszać razem z puree z dyni. Dodać do mokrych składników i wymieszać. Następnie całość wlać do miski z sypkimi składnikami. Delikatnie i krótko wymieszać łyżką, tylko do przemieszania.

Masę wyłożyć do przygotowanej foremki, posypać pestkami dyni lub słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 45 minut lub do tzn. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia na 15 minut. Następnie wyłożyć z formy i ostudzić na kratce.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Adam
    3 listopada 2014 at 02:24

    Ludzka pomysłowość nie zna granic. Bananowy chlebek, spróbuję to przyrządzić 🙂

  • Reply
    Marzena
    3 listopada 2014 at 08:31

    Pyszny chlebek, ja ostatnio też robiłam podobny ale z bananem i jabłkiem. Pozdrawiam i życzę miłego dzionka 🙂

  • Reply
    filizanka-smakow
    3 listopada 2014 at 13:55

    domowy chlebek to jest to 🙂
    takiego jeszcze nie jadłam, ale przepis podkradam 😛

  • Reply
    foodmania
    3 listopada 2014 at 18:46

    z chęcią bym skosztowała, bo wygląda smacznie!

  • Reply
    gin
    4 listopada 2014 at 17:37

    Idealny na podwieczorek 🙂

  • Reply
    demilia
    8 października 2016 at 12:34

    Zbyt słodki. Cukier niepotrzebny.

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.