Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta biszkoptowe/ Ciasta z owocami

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Przedstawiam Wam bardzo smaczną roladę z jabłkami. Jest szybka i prosta w przygotowaniu a co najważniejsze bardzo smaczna. Pyszne nadzienie z jabłek zawinięte w puszysty biszkopt. Co tu dużo mówić, przekonajcie się sami 🙂

Rolada biszkoptowa z jabłkamiRolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 45

Składniki

  • Biszkopt:
  • -5 jajek
  • -3/4 szklanki cukru
  • -szklanka mąki
  • -łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • -5-6 dużych jabłek
  • -sok z cytryny
  • -1/4 szklanki wody
  • -2 łyżki cukru (jeśli jabłka są wystarczająco słodkie, pominąć)
  • -łyżeczka cynamonu
  • -1 galaretka cytrynowa
  • Dodatkowo:
  • -cukier waniliowy

Przygotowanie

Biszkopt:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy.

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch można delikatnie posmarować masłem dzięki czemu papier lepiej odklei się od upieczonego biszkoptu. Ciasto wylewamy na formę, dokładnie wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temp. 180 stopni, do tzn. suchego patyczka. W między czasie przygotowujemy ściereczkę rozłożoną na płaskiej powierzchni, posypujemy ją cukrem waniliowym. Biszkopt zaraz po upieczeniu przekładamy na przygotowaną ściereczkę z cukrem (papierem do góry) i delikatnie ściągamy papier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia.

Masa jabłkowa:

jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i posypujemy cukrem oraz cynamonem. Gotujemy aż jabłka zmiękną. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę cytrynową (proszek) i dokładnie mieszamy. Studzimy.

Wykonanie:

Ostudzone ciasto rozwijamy, układamy na jego całej powierzchni masę jabłkową i ponownie zwijamy. Roladę owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki na kilka godzin.

Roladę możemy polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem waniliowym.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    ladylaura
    30 października 2014 at 13:52

    Bardzo pysznie się prezentuje ta rolada.

  • Reply
    Marzena
    30 października 2014 at 13:56

    Wygląda rewelacyjnie i z pewnością jest pyszna. Muszę kiedyś zrobić sama roladę, uwierzysz że nigdy nie robiłam 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Reply
      Marta
      31 października 2014 at 13:37

      Dziękuję 🙂 Zrób koniecznie, jest pyszna. Robiłam już z różnym nadzieniem 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    filizanka-smakow
    30 października 2014 at 16:46

    ale apetycznie wygląda… kusisz nią niesamowicie 🙂

    • Reply
      Marta
      31 października 2014 at 13:19

      Dzięki 🙂 była naprawdę bardzo dobra, polecam 🙂

  • Reply
    Aga w kuchni
    2 listopada 2014 at 10:22

    ale pyszności 🙂

  • Reply
    Galantyna
    2 listopada 2014 at 18:17

    Dużo jabłek, tak jak lubię 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.