Przystawki i przekąski/ Sałatki

Sałatka pod wódeczkę

Dziś podaję wam przepis na sałatkę, która idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach czy świętach. Jeśli lubicie takie smaki jak oliwki, suszone pomidory, marynowane pieczarki czy czosnek, sałatka podbije wasze kubki smakowe. Robiłam ją już kilka razy i za każdym wychodzi super i wszystkim bardzo smakuje. Przepis znalazłam kiedyś w książce Ewy Wachowicz. Polecam 🙂

Zamów składniki

Sałatka pod wódeczkę

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -200 g sera feta
  • -130 g sera mozzarella
  • -1 szklanka czarnych oliwek
  • -1 mały słoik marynowanych pieczarek
  • -5 ogórków konserwowych
  • -suszone pomidory w oliwie (około 5 sztuk)
  • -1 mały słoiczek czosnku marynowanego z ziołami
  • -100 g płatków migdałowych
  • -1 łyżeczka bazylii
  • -1 łyżeczka oregano
  • Sos winegret
  • -2 ząbki czosnku
  • -½ łyżeczki soli
  • -1 łyżka musztardy Dijon
  • -2 łyżki soku z cytryny
  • -1 łyżka miodu
  • -100 ml oliwy
  • -pieprz

Przygotowanie

Do miski wrzucamy pokrojony w kostkę ser feta i mozzarellę. Dodajemy odsączone z zalewy oliwki, czosnek, pokrojone na mniejsze części pieczarki, ogórki konserwowe i suszone pomidory.

Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, studzimy je i również dodajemy do sałatki. Dodajemy bazylię i oregano roztarte w dłoniach. Wszystko mieszamy.

Sos winegret:

Do moździerza lub małej miseczki wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, musztardę, sok z cytryny i miód. Mieszamy. Wolnym strumieniem wlewamy oliwę, mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Doprawiamy pieprzem. Przygotowanym sosem zalewamy sałatkę, mieszamy. Odkładamy do lodówki do "przegryzienia się" wszystkich smaków.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    11 marca 2015 at 15:53

    Sałatka super. Powiem szczerze, że takiej jeszcze nie jadłam. Pysznie wygląda 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    11 marca 2015 at 17:34

    Bardzo oryginalne połączenie, zapisuję do wypróbowania 🙂

  • Reply
    zdrowolandia
    13 lipca 2015 at 17:55

    Mmm. Moje smaki, chętnie wypróbuję w najbliższym czasie 🙂

    • Reply
      Marta
      15 lipca 2015 at 10:25

      Polecam, zawsze gdy przygotowuję tę sałatkę na imprezy to znika najszybciej 🙂

  • Reply
    Dominika Drobka
    29 lutego 2016 at 20:34

    Ciekawa 🙂 moze jak w weekend bedzie okazja to wyprobuje, ale bez oliwek hehe 🙂

    • Reply
      Marta
      3 marca 2016 at 16:14

      Polecam, koniecznie daj znać jak smakowało! 🙂

  • Reply
    Kasia
    8 grudnia 2016 at 11:44

    Przepraszam, może nie rozumiem ale jaki ser mozzarella ma się pojawić? ten co jest w zalewie ta kulka? czy mozzarella do pizzy? Pozdrawiam

    • Reply
      Marta
      8 grudnia 2016 at 13:51

      Ser mozzarella w kulce 🙂

  • Reply
    Ja
    30 grudnia 2016 at 19:02

    Mam pytanko…..jakie proprcje na sos? ile tej mysztarty i miodu?

    • Reply
      Marta
      30 grudnia 2016 at 20:42

      Podane w przepisie 🙂

  • Reply
    Mateusz
    11 października 2017 at 10:02

    Pani Marto no jak by pani taką sałateczkę przyrządziła do wódeczki no to po prostu brałbym… za żonę 😉

  • Reply
    Arek
    6 marca 2021 at 14:30

    Sałatkę pod wódeczkę wg. tego przepisu robię od ladnych kilku lat.
    SUPERRR rzecz. Faktycznie nadaje się do tego co sama nazwa wskazuje ale równie nadaje się do kanapek z wędlina, twarogiem, slowem do wszystkiego. Ze wzgledu na produkty jakich się używa jest dość ” długoterminowa”.
    Jesli się nam znudzi, żona miksuje ją na pastę. Świetnie sprawdza się jako pasta a wtedy jej zastosowanie zwieksza się.

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.