Przetwory

Sałatka z ogórków na zimę

Tak jak ostatnio obiecałam podaję wam przepis, a w zasadzie dwa przepisy na zawekowanie ogórków na zimę. Pierwszy przepis to ogórki z przecierem pomidorowym, które robiłam już w zeszłym roku. Teraz zrobiłam je z podwójnej porcji, ponieważ bardzo nam smakowały. Są miękkie i lekko octowe, w sam raz jako dodatek do schabowego czy mielonego 🙂

ogorki_z_pomidorami

Drugą propozycją jest przepis, który znalazłam dość niedawno i robię je dopiero pierwszy raz. Skusiłam się po rekomendacji Kasi, mam nadzieję że będą równie pyszne jak te z przecierem :-). Jeśli jeszcze komuś zostały wolne ogórki to proponuję takie weki na zimę 🙂

salatka

Składniki

  • Ogórki z przecierem pomidorowym:
  • -3 kg ogórków (obranych i pokrojonych w cienkie plasterki)
  • -0,5 kg cebuli (pokrojonej w kostkę)
  • -2 łyżki soli
  • -pół szklanki octu
  • -pół szklanki oleju
  • -szklanka cukru
  • -słoiczek przecieru pomidorowego (200 g)
  • -łyżka ziół prowansalskich
  • Sałatka z cukinii i ogórków:
  • -4 kg ogórków
  • -1 kg jak najcieńszej cukinii (opcjonalnie)
  • -700 g cebuli
  • -700 g czerwonej papryki
  • -700 g marchewki
  • -5 ząbków czosnku
  • -3 łyżki przecieru pomidorowego (ja dałam cały słoiczek o pojemności 190 g)
  • -1 szklanka octu
  • -3/4 szklanki oleju
  • -1,5 szklanki wody
  • -1 pełna szklanka cukru
  • -3 łyżki soli
  • -3 liście laurowe
  • -1/2 łyżeczki ziela angielskiego (ok. 12 kulek)
  • -płaska łyżeczka ziaren pieprzu
  • -1 łyżeczka gorczycy

Przygotowanie

Ogórki z przecierem pomidorowym:

Ogórki mieszamy z cebulą i solą. Odstawiamy na 2 godziny.

Do garnka dodajemy ocet, olej, cukier, przecier pomidorowy i zioła prowansalskie, zagotowujemy. Zalewę przelewamy do miski z ogórkami, mieszamy. Przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcamy pokrywki. Słoiki pasteryzujemy 10 minut.

Sałatka z cukinii i ogórków:

Ogórki, cukinię i cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki a marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Warzywa łączymy ze sobą w dużej misce i dodajemy do nich przeciśnięty czosnek.

Wodę, olej, ocet, cukier, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy łączymy ze sobą, zagotowujemy i lekko przestudzoną zalewą zalewamy warzywa. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę (ja odstawiłam na 2 godziny).

Warzywa razem z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 25 minut, wstawiając słoiki do piekarnika nagrzanego do 120 stopni (lub w garnkach z wodą).

Może Ci się spodobać również

21 komentarzy

  • Reply
    monia
    28 lipca 2016 at 15:40

    a czy słoiki trzeba odwracac do gory dnem?

    • Reply
      Marta
      28 lipca 2016 at 18:41

      Nie, nie trzeba 🙂

  • Reply
    Alicja
    31 lipca 2016 at 18:49

    Droda Marto , świetne przepisy napewno wykorzystam ten na ogórki z przecierem.Bardzo jasno wszystko napisane nawet dla osób które zaczynają gotować.Napewno będę tu zaglądała pozdrawiam

  • Reply
    Alicja
    18 sierpnia 2016 at 18:23

    Droga Marto, czy do ogórków z przecierem nie dodaje się wody? Chodzi mi oczywiście o zalewę? Pozdrawiam.

    • Reply
      Marta
      18 sierpnia 2016 at 22:15

      Nie dodaje się wody do zalewy, ponieważ ogórki po odstaniu z solą puszczają wodę i jest jej wystarczająco 🙂

      • Reply
        Wika
        24 sierpnia 2021 at 09:36

        Witam chciałabym zrobić te ogóreczki mam pytanko czy wodę którą puszczą ogorki odlewamy.czy do niej dodajemy zalewę

  • Reply
    e.t.
    23 sierpnia 2016 at 13:48

    Witam,

    Zrobiłam i jedne i drugie. DO tych z ziołami dodałam troche marchewki startej na tarce.
    Obie sałatki wyszły super!!! Mi bardzo smakują. Mój syn tez się zajada:)
    Polecam! I dzięki za przepis.

    • Reply
      Marta
      25 sierpnia 2016 at 13:45

      Super, cieszę się, że sałatki smakują 🙂

  • Reply
    Kris
    31 sierpnia 2016 at 23:30

    Witam! Marto czy te ogórki do sołatki to obieramy ze skórki?Pozdrawia

  • Reply
    Kris
    2 września 2016 at 15:31

    Obieramy jestem gapa

  • Reply
    laik:)
    11 września 2016 at 12:19

    Ja nie obierałam ogórków i takie są lepsze jak te obierane tylko gorzej się je trze na tarce:(

  • Reply
    bb
    11 września 2016 at 15:48

    Witaj
    Wlasnie dzis szukajac inspiracji na kilogramy ogorkow, ktorymi zasypal mnie nasz tunel, znalazlam Twoj blog. Przecier pomidorowy tez bedzie wlasny. Szukujemy ogorki wh Twojego przepisu. Trzymaj kciuki!!!:)

  • Reply
    Mariusz
    18 lipca 2017 at 21:55

    Uffff, porcja x4. Teraz pasteryzacja i może być wojna 😉 Oczywiście o to kto nabierze większą porcję do obiadu 😉 Dzięki za przepis. Pozdrawiam wszystkich, którzy cenią smak swoich przetworów.

  • Reply
    S.K.
    5 sierpnia 2017 at 11:46

    Witam czy te ogórki do sałatki z cukinia maja być obrane czy ze skórką?

    • Reply
      Marta
      5 sierpnia 2017 at 12:47

      Ze skórką.

  • Reply
    Emilia
    19 sierpnia 2017 at 07:01

    Zrobilam te z cukinia! Zajebiste w smaku! Zrobilam 13sloiczkow i zostalo juz 8. Musze jeszcze dorobic bo cos czuje ze do zimy nie wytrzymamy! Dzieki za przepis! Polecam buraczki z papryka !

  • Reply
    Hania
    4 września 2017 at 17:22

    Czy dodajemy przecier pomidorowy płynny z kartonika? czy koncentrat że słoiczka?

    • Reply
      Marta
      4 września 2017 at 17:59

      Koncentrat ze słoiczka.

  • Reply
    Ewa
    4 sierpnia 2018 at 10:34

    Witaj jaką sól dodajesz?kamienna do przetworów czy kuchenna

  • Reply
    Monika
    2 sierpnia 2019 at 09:16

    Chcę zrobić ta sałatkę z cukinią.
    Nie ma wzmianki o soli,gdzie ja dodać do zalewy?Czy na początku wymieszać z warzywami?

  • Reply
    Monika
    4 sierpnia 2021 at 11:03

    Ogórki Super,z tym że ja pozwoliłam sobie dodać jeszcze do zalewy 2 lyzki miodu i trochę keczupu pycha

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.