Boże Narodzenie/ Ciasta/ Serniki/ Święta/ Wielkanoc

Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy

Puszysty, delikatny i mięciutki sernik z nutką cytryny. Lekko orzeźwiający z dużą ilością sera, bez kruchego spodu, czyli taki jaki lubię najbardziej :-). Przepis polecam szczególnie dla osób zabieganych – jest ekspresowy w przygotowaniu.

Sernik cytrynowy

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -1 kg twarogu na sernik (mielonego)
  • -5 jajek
  • -1 szklanka cukru
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • -100 g masła
  • -sok z 2 dużych cytryn i starta z nich skórka

Przygotowanie

W misie miksera umieszczamy oba cukry i masło. Ucieramy do momentu otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodajemy jajka (jedno po drugim), a następnie twaróg na przemian z proszkiem budyniowy. Pod koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy.

Masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy (24-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 1 godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    piegusek
    30 listopada 2016 at 07:42

    oj….. chyba Ciebie odwiedzę już dawno nie jadłam sernika ?

  • Reply
    Sarna
    30 listopada 2016 at 08:08

    pysznie wygląda, piękny kolor!

    • Reply
      Marta
      30 listopada 2016 at 14:10

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    Megly
    30 listopada 2016 at 11:49

    Szukałam przepisu na taki serniczek, a tu proszę – mówisz, masz! Super 🙂 Pysznie wygląda. Poproszę kawałeczek.
    Pozdrawiam ciepło! 🙂 Miłego dnia!

    • Reply
      Marta
      30 listopada 2016 at 14:11

      Zapraszam na kawę, chętnie poczęstuję 🙂

  • Reply
    Ale Pysznie
    30 listopada 2016 at 15:34

    Długo by się u mnie w domu nie uchował taki sernik… Wspaniale wygląda!

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.