Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta z owocami/ Serniki/ Święta/ Wielkanoc

Sernik z brzoskwiniami

Przepis na tradycyjny sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Smakuje bardzo pysznie. Niezastąpiony na świątecznym stole. Polecam 🙂

sernik2sernik

Sernik z brzoskwiniami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • -250 g masła, zimnego
  • -3 łyżki cukru pudru
  • -5 żółtek
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -3 szklanki mąki pszennej
  • Masa serowa:
  • -1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego waniliowego
  • -125 g masła
  • -3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka)
  • -1 szklanka cukru
  • Dodatkowo:
  • -puszka brzoskwiń w syropie
  • -5 białek
  • -3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

Przygotowanie

Ciasto kruche:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta.

Podzielić je na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i włożyć na 2 godziny do zamrażarki (do stwardnienia ciasta).

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, w całości, cały czas ucierając. Dodawać twaróg i mąkę - porcjami, cały czas ucierając, do połączenia.

Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w kostkę.

W misie miksera ubić białka z cukrem do otrzymania sztywnej i błyszczącej piany.

Wykonanie:

Głęboką blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Z zamrażarki wyjąć jedną część ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Na nie wyłożyć masę serową, wyrównać. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopniach. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

Najsmaczniejszy na drugi dzień.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    Łukasz
    3 marca 2015 at 22:26

    Musi być doskonały! 🙂

  • Reply
    Marzena
    4 marca 2015 at 10:14

    Mój ulubiony serniczek. Zabieram sobie kawałeczek 🙂

  • Reply
    Ania
    4 marca 2015 at 11:40

    Pysznosci 😉 serniki uwielbiam 😉

    • Reply
      Marta
      6 marca 2015 at 05:07

      Ja również je uwielbiam 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    4 marca 2015 at 12:39

    Mój ulubiony sernik <3

  • Reply
    Małgosia napiecyku
    4 marca 2015 at 19:49

    Jest na mojej świątecznej liście, Twój wygląda przepysznie 🙂

  • Reply
    Z Majeczką w kuchni
    5 marca 2015 at 08:13

    Wyglada przepysznie, zjadłabym kawałeczek do porannej kawki

  • Reply
    Obiad gotowy!
    5 marca 2015 at 21:11

    klasyka wśród serników! bardzo lubię:)

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.