Ciasta/ Serniki

Sernik z czekoladowymi wafelkami

Kolejny przepis na pyszny sernik 🙂 Na ciasteczkowym spodzie z idealną, kremową masą serową i czekoladowymi wafelkami. Połączenie doskonałe! 🙂

Sernik z czekoladowymi wafelkami

Drukuj przepis
Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 60

Składniki

  • Spód:
  • -200 g herbatników kakaowych
  • -3 łyżki miękkiego masła
  • -2 łyżki masła czekoladowego
  • Masa serowa:
  • -1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie lub gotowego z wiaderka
  • -3/4 szklanki cukru
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -250 ml śmietany kremówki 30%
  • -4 jajka
  • -2 żółtka
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -2 łyżki mąki pszennej
  • -2 opakowania wafelków czekoladowych Lusette
  • Polewa czekoladowa ganache:
  • -50 ml śmietanki kremówki
  • -50 g czekolady mlecznej
  • -50 g czekolady deserowej
  • -1 łyżka miodu
  • -2 łyżki masła
  • Dodatkowo:
  • -1 opakowanie wafelków Lusette
  • -1 herbatnik kakaowy drobno pokruszony

Przygotowanie

Spód:

Herbatniki miksujemy w malakserze do momentu otrzymania piasku. Mieszamy z rozpuszczonym masłem i kremem czekoladowym. Spód tortownicy (o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy na dno tortownicy, dokładnie dociskając do formy. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:

Do miski wbijamy wszystkie jajka oraz żółtka, roztrzepujemy rózgą. Dodajemy obie mąki i dobrze mieszamy. Przelewamy do misy miksera. Następnie dodajemy twaróg, śmietankę oraz oba cukry. Miksujemy mikserem, tylko do połączenia składników (zbyt długie miksowanie doprowadzi do napowietrzenia masy serowej, która najpierw urośnie, a później opadnie).

Wykonanie:

Masę serową wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wyrównujemy. W środek masy wciskamy pokrojone w kostkę wafelki, zatapiając je w masie.

Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 60 minut. Sernik pozostawiamy jeszcze na 30 minut wyłączonym i nie otwartym piekarniku. Po tym czasie otwieramy piekarnik i studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Polewa czekoladowa:

Do małego rondelka przelewamy śmietankę, dodajemy miód, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy.

Wierzch schłodzonego sernika polewamy polewą czekoladową, wierzch dekorujemy pokrojonymi wafelkami. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia polewy.

Smacznego 🙂

 

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    piegusek
    2 marca 2017 at 18:40

    wygląda bardzo apetycznie ?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.