Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta z owocami/ Serniki/ Święta/ Wielkanoc

Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami, witam wszystkich w Nowym Roku 🙂 Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wspaniały sernik na kruchym cieście z dodatkiem wiśni. Co prawda upiekłam go jeszcze przed świętami ale dopiero teraz przypomniał mi się przepis 🙂 Do upieczenia sernika możecie użyć osuszonych wiśni z kompotu lub mrożonych jeżeli takie posiadacie 🙂 Ciacho jest naprawdę bardzo dobre, wychodzi cała duża podzielna blacha, która starczy do poczęstowania wszystkich łasuchów lubiących słodkości 🙂

Sernik z wiśniami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • -500 g mąki pszennej
  • -250 g masła
  • -5 żółtek
  • -150 g cukru pudru
  • -1 opakowanie cukru wanilinowego
  • -1 łyżka kwaśnej śmietany
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -szczypta soli
  • Masa serowa:
  • -1 kg twarogu sernikowego
  • -125 g cukru
  • -1 opakowanie cukru wanilinowego
  • -3 jajka
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżka mąki pszennej
  • -100 g rozpuszczonego masła
  • -sok z 1/2 cytryny
  • -2 słoiki wiśni w kompocie (możecie użyć wiśni mrożonych, tak jak ja, należy je wtedy rozmrozić i dobrze odsączyć z soku)
  • Piana z białek:
  • -5 białek
  • -150 g cukru
  • -sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

Kruche ciasto:

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Delikatnie wyrabiamy, stopniowo dodając żółtka i kwaśną śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.

Ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3). Większą część wstawiamy do lodówki na godzinę. Z mniejszej formujemy wałek i wstawiamy do zamrażarki. Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do prostokątnej formy ( wymiary około 25 x 30 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 i pieczemy około 10-15 minut (ciasto ma być delikatnie złote). Upieczony spód studzimy.

Masa serowa:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodajemy twaróg, rozpuszczone masło, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód.

Wiśnie dobrze odsączamy z kompotu (lub z soku po rozmrożeniu) i układamy na masie serowej.

Piana z białek:

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając. Pod sam koniec dodając sok z cytryny.

Wykonanie:

Ubitą pianę rozkładamy na masie serowej z wiśniami.

Na całości ścieramy drugą część zamrożonego ciasta.

Tak przygotowane ciasto pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 175 stopni.

Po upieczeniu i wystudzenia ciasta najlepiej jest wstawić je do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    3 stycznia 2016 at 17:08

    Martuś świetny ten serniczek, z pewnością jest pyszny, zapisuje sobie przepis 🙂

  • Reply
    marcela
    3 stycznia 2016 at 17:56

    Bardzo ładnie wygląda upiekę go na pewno

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    3 stycznia 2016 at 18:34

    Wspaniały! Ciacho zdecydowanie w moim guście 🙂

  • Reply
    napiecyku
    3 stycznia 2016 at 21:44

    Serniki na kruchym cieście najlepsze 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    4 stycznia 2016 at 01:42

    Już samym wyglądem kusi niesamowicie 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.