Boże Narodzenie/ Przystawki i przekąski/ Sałatki/ Święta

Śledzie w sosie salsa

Już niedługo na naszym wigilijnym stole zagoszczą dania rybne. Ja mam dziś dla was przepis na śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw, które idealnie sprawdzą się w formie przystawki. Są bardzo smaczne. Jestem pewna, że wam również zasmakują tak jak mi.

sledzie_salsa2

Śledzie salsa

Drukuj przepis

Składniki

  • -500 g płatów śledziowych
  • -2 marchewki
  • -1 czerwona papryka
  • -1 duża cebula
  • -2 łyżki oleju
  • -190 g koncentratu pomidorowego
  • -2-3 łyżki octu
  • -3 łyżki miodu
  • -pieprz
  • -3/4 szklanki wody

Przygotowanie

Śledzie przekładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie wylewamy wodę, śledzie płuczemy i dobrze odsączamy z nadmiaru wody. Kroimy na cienkie kawałki.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pół plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, dobrze myjemy i kroimy w paseczki.

W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy chwilkę do zeszklenia (pilnujemy aby się nie przypaliła, ma się tylko lekko zeszklić). Dodajemy pokrojoną marchewkę oraz paprykę, smażymy około 5 minut. Następnie warzywa zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet oraz miód. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie miodem gdy zalewa okaże się zbyt kwaśna. Garnek zestawiamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Do zimnej zalewy przekładamy wcześniej przygotowane śledzie, mieszamy. Przekładamy do salaterki i odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Marzena
    16 grudnia 2015 at 20:02

    Bardzo fajna propozycja na świąteczny stół 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    16 grudnia 2015 at 23:23

    Pyszny pomysł na śledzie 🙂

  • Reply
    Iwona
    30 stycznia 2016 at 19:30

    Moje ulubione śledzie. Teraz spróbuję z Pani przepisu 🙂

  • Reply
    Asia
    9 września 2016 at 20:12

    Pycha! Dopiero zrobiłam, więc jeszcze smaki się nie przegryzły, a I tak jest bomba! Jutro pewnie będą jeszcze lepsze:)

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type