Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Śniadania i kolacje

Szakszuka z kiełbasą podwawelską

Szakszuka z kiełbasą podwawelską ekstra

Szakszuka to znane danie kuchni tunezyjskiej, które oznacza „wielki bałagan”. To ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Obowiązkową przyprawą w tym daniu jest kumin rzymski.
Szakszuka to danie idealne na sycące śniadanie obiad lub kolację na ciepło. Do szakszuki warto dodać kiełbasę dobrej jakości. Ja użyłam kiełbasy podwawelskiej extra z certyfikatem QAFP. Pewnie większość z Was zastanawia się co to takiego 🙂

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP funkcjonuje od roku 2009 jako system krajowy. Jego zadaniem jest nadzorowanie wszystkich etapów produkcji, począwszy od hodowli i żywienia zwierząt, przetwórstwo, pakowanie, a na magazynowaniu i sprzedaży kończąc. Dzięki temu systemowi konsumenci mają gwarancję otrzymania najlepszych, naturalnych i rodzimych produktów.
Wśród tych produktów są również trzy kiełbasy kampanii informacyjno – promocyjnej ” Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP”: kiełbasa krakowska sucha, kiełbasa żywiecka oraz kiełbasa podwawelska ekstra , którą wykorzystałam w przepisie.

Szakszuka z kiełbasą podwawelską

Drukuj przepis
Ilość porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • -200 g kiełbasy podwawelskiej ekstra
  • -olej do smażenia
  • -1 cebula
  • -1 ząbek czosnku
  • -puszka pomidorów krojonych
  • -1 czerwona papryka
  • -sól, pieprz
  • -łyżeczka słodkiej papryki
  • -pół łyżeczki ostrej papryki (lub mniej)
  • -szczypta kuminu rzymskiego
  • -pół łyżeczki oregano
  • -4 jajka
  • -świeże zioła do posypania

Przygotowanie

Kiełbasę kroimy w plastry. Cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na niej kiełbasę, do zrumienienia. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę oraz pomidory. Dodajemy również sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz kumin rzymski. Smażymy kilka minut, do momentu, aż woda z pomidorów odparuje (około 10 minut). W podsmażonych pomidorach robimy cztery wgłębienia. Do każdego z nich wbijamy po jednym jajku.

Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy do momentu, aż jajka się zetną.

Pod koniec gotowe danie posypujemy świeżymy ziołami.

 

Szakszuka z kiełbasą podwawelską ekstra

 

Szakszuka z kiełbasą podwawelską ekstra

Aby posmakować produktów: kiełbasa podwawelska ekstra, kiełbasa żywiecka oraz kiełbasa krakowska sucha z certyfikatem QAFP  serdecznie zapraszam Was na najbliższe eventy:

1. Pokaz Kulinarny w Irlandii Północnej /Luty 2018/ Belfast
2. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne  Warsaw Gastro show 2018  /28.02-01.03.2018/ Warszawa
3. Eurogastro – Międzynarodowe Targi Gastronomiczne /21-23.03.2018/ Warszawa

 

Kochani, mam dla Was dodatkowo Konkurs:

Przygotuj danie z produktów: kiełbasa podwawelska ekstra, kiełbasa żywiecka lub kiełbasa krakowska sucha wyprodukowanych w systemie QAFP, wyślij zdjęcie oraz przepis i wygraj NAGRODY:

Torba na zakupy, fartuch kucharski oraz patelnia!

Wyślij swoje zgłoszenie pod adres mailowy: marta@mgotuje.pl do (09.02.2018r.)

Konkurs trwa od 02.02.2018 r.  do 09.02.2018 r.,  wyniki ogłoszone zostaną  w ciągu kolejnych 7 dni.

Autor najbardziej kreatywnego dania i najbardziej wysmakowanego ujęcia otrzyma rewelacyjny zestaw: torba na zakupy, fartuch kucharski oraz patelnia.

Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.

Serdecznie zapraszam do udziału w zabawie!

Rozwiązanie konkursu nastąpi w ciągu kolejnych 7 dni od zakończenia konkursu. Wpis zostanie zaktualizowany o wyniki zabawy.

 

Osoba wybrana przez Komisję Konkursową (złożoną ze mnie) zostanie poinformowana o wygranej drogą mailową. Następnie czekam tydzień (7 dni) na odesłanie adresu do wysyłki i wysyłam nagrody (pocztą). Nagród nie wysyłam na granicę. Dane osobowe (imię, nazwisko, adres) przetwarzane będą w celu komunikacji z Uczestnikami oraz w celu pokazania Nagrody zwycięzcy Konkursu i ogłoszenia wyników Konkursu. Dane osobowe mogą być również przetwarzane na podstawie i w zakresie wynikającym z obowiązujących  przepisów prawa.
Decyzja Komisji Konkursowej jest subtelna i nieodwołalna. W sprawach nie dających się przewidzieć i nieuregulowanych niniejszym Regulaminem decyduje Organizator.

WYNIKI KONKURSU: Konkurs wygrywa Jan Domaszewski.

A o samej kampanii dowiecie się więcej na stronie  www.odadojakosci.pl 

 

 

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Piegusek
    5 lutego 2018 at 21:14

    Fajny konkurs. Życzę powodzenia uczestnikom.

  • Reply
    anna
    7 lutego 2018 at 14:25

    muszę spróbować 😀 zapraszam do siebie w wolnej chwili

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.