Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta z kremem/ Ciasta z owocami/ Desery/ Święta/ Wielkanoc

Szarlotka po królewsku

Szarlotka po królewsku

Szarlotka po królewsku to ciasto na biszkopcie z masą jabłkową i bitą śmietaną. Pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. Polecam 🙂

Szarlotka po królewsku

Drukuj przepis

Składniki

  • Biszkopt:
  • -5 jajek
  • -3/4 szklanki cukru
  • -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • -3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, u mnie z Młynomag
  • Masa jabłkowa:
  • -około 1,5 kg jabłek, (waga po obraniu) ja użyłam takich domowych ze słoika
  • -2 galaretki cytrynowe
  • Dodatkowo:
  • -300 ml śmietany kremówki
  • -200 g serka mascarpone
  • -2 łyżki cukru pudru
  • -wiórki kokosowe

Przygotowanie

Biszkopt:

Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do prostokątnej blaszki (wymiary około 25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku.

Masa jabłkowa:

Gotowe jabłka przekładamy go garnka (jeśli używamy świeżych, należy pokroić je w drobną kostkę i gotować do ich rozpadnięcia), doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, dodajemy 2 galaretki w proszku. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.

Na wystudzony biszkopt wykładamy masę jabłkową. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Przekładamy do lodówki.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    kociołek-pyszności
    28 sierpnia 2015 at 16:17

    Iście królewska szarlotka 🙂 Pysznie wygląda.

  • Reply
    Marzena
    29 sierpnia 2015 at 14:32

    Wygląda wspaniale 🙂 zjadłabym do kawki 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    29 sierpnia 2015 at 21:41

    Szarlotka wygląda wspaniale, królewsko

  • Reply
    Agnieszka - PolskaZupa
    30 sierpnia 2015 at 12:10

    Robiłam kiedyś, jeszcze w czasach przedblogowych. Faktycznie pyszne, a że ładne, to widać u Ciebie 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    7 września 2015 at 07:22

    rozkoszne ciasto!

    • Reply
      Marta
      9 września 2015 at 12:50

      Dziękuję. Tak tak właśnie smakowało 🙂

  • Reply
    ciasteczkowa
    12 grudnia 2015 at 13:42

    Właśnie robie ją z Pani przepisu, zamieniłam jedynie galaretki na agrestowe ale mam nadzieje ze wyjdzie tak samo pyszna 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.