Ciasta/ Ciasta z owocami/ Tarty i ciasta kruche

Tarta z budyniem i truskawkami

Tarta z truskawkami i budyniem. Prosta i szybka w przygotowaniu. Doskonała na deser, szczególnie w upalne dni gdy nie mamy ochoty długo stać przy kuchni 🙂 Ja użyłam budyniu z paczki, oczywiście jeśli chcecie możecie zrobić swój domowy, bo taki zapewne najlepiej smakuje. Ja niestety nie miałam na to czasu i musiałam posiłkować się gotowym 😉 Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża tarta oraz 2 mniejsze tartaletki.

tarta_z_truskawkamitarta_z_truskawkami3tarta_z_truskawkami2

Tarta z budyniem i truskawkami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • -250 g mąki pszennej
  • -125 g masła lub margaryny
  • -50 g cukru
  • -1 / 4 łyżeczki soli
  • -1 żółtko
  • -1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Budyń:
  • -2 budynie waniliowe
  • -3,5 szklanki mleka
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -4 łyżki cukru
  • -3 łyżki masła w temp. pokojowej
  • Dodatkowo:
  • -truskawki
  • -ewentualnie cukier puder do posypania

Przygotowanie

Ciasto kruche:

Zimne masło siekamy razem z mąka. Dodajemy sól, cukier, żółtko i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Formę na tartę (o średnicy 26 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wylepiamy nim formę, następnie nakłuwamy widelcem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut do lekkiego zbrązowienia. Studzimy.

Budyń:

Budyń mieszamy z połową szklanki mleka i łyżką mąki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Dodajemy proszek budyniowy wymieszany z mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy 3 łyżki masła, mieszamy. Studzimy.

Wykonanie:

Na spód tarty wykładamy wystudzony budyń. Na wierzchu układamy pokrojone na pół truskawki. Przed podaniem tartę możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

29 komentarzy

  • Reply
    Kasia
    16 czerwca 2015 at 09:18

    wygląda pięknie, takie tarty zawsze…. mam ciasto i nie zawaham się go użyć z truskawkami 😉

    • Reply
      Marta
      17 czerwca 2015 at 17:38

      Polecam, nie pożałujesz 🙂

  • Reply
    napiecyku
    16 czerwca 2015 at 12:14

    Idealne ciasto na letnie popołudnia, kruche z budyniem i owocami…..pycha 🙂

  • Reply
    Kuchenny
    16 czerwca 2015 at 12:55

    Jak te truskawki z cukrem pudrem pieknie wygladaja 🙂

  • Reply
    Marzena
    16 czerwca 2015 at 19:44

    Uwielbiam tarty, a z truskawkami i budyniem bardzo 🙂

  • Reply
    Megly
    16 czerwca 2015 at 20:13

    No, no, ale piękna. Lepsza niż z cukierni 🙂 Takie budyniowe inspiracje mi się podobają 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    16 czerwca 2015 at 22:16

    Przepyszna tarta, kwintesencja smaku 🙂

  • Reply
    Magdalena
    17 czerwca 2015 at 15:31

    pyszna tarta na słodko z moimi ukochanymi truskawkami, mniam 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    17 czerwca 2015 at 17:29

    Wpraszam sie, jak truskawki to już jestem 😉

    • Reply
      Marta
      17 czerwca 2015 at 17:40

      Tarty niestety już nie ma ale zawsze mogę zrobić drugą 🙂

  • Reply
    gin
    17 czerwca 2015 at 17:58

    Prosta, a jaka pyszna 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    18 czerwca 2015 at 08:49

    Piękna ta tarta! Gdy czas nagli, można awaryjnie i torebkowy budyń wykorzystać;)

  • Reply
    Ewelina
    22 kwietnia 2016 at 18:31

    ile to szklanka mleka 200 czy 250ml? jesli mam budyn z cukrem to dodawac te 4 lyzki cukru czy bedzie za slodkie?

    • Reply
      Marta
      22 kwietnia 2016 at 18:35

      Szklanka ma 250 ml. Jeżeli masz budyń z cukrem to dodaj 2 łyżki cukru – powinno wystarczyć ?

  • Reply
    adka
    12 października 2016 at 11:04

    uwielbiam Pani przepisy! truskawek nie mam, za to maliny się rozmrażają więc będziemy działać 😀

  • Reply
    Paula
    14 czerwca 2017 at 13:45

    Kwaśna śmietana ok ale gęsta czy rzadka? Ile % najlepiej? A jak nie mam kwaśnej zwykła tez moze byc?

    • Reply
      Marta
      14 czerwca 2017 at 14:26

      Kwaśna śmietana gęsta 😉 Ja dodaje zawsze 18 %. Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    galaretazkreta
    23 czerwca 2017 at 18:29

    Ja kupiłam 2 budynie „Słodka chwila”, które już zawierają mleko w proszku i cukier, na opakowaniu jest instrukcja, żeby przygotować je z wodą. Czy w tej sytuacji powinnam jednak dodać mleko, cukier i mąkę ziemniaczaną, czy po prostu zrobić je tak, jak pokazano na opakowaniu?

    • Reply
      Marta
      23 czerwca 2017 at 22:12

      Wydaje mi się, że takie budynie instant nie nadają się do masy w tym przepisie.

  • Reply
    Ola
    30 czerwca 2017 at 15:23

    Czy zamiast śmietany może być jogurt naturalny ?

    • Reply
      Marta
      2 lipca 2017 at 23:45

      Można zamienić na jogurt grecki

  • Reply
    Angelika
    30 czerwca 2017 at 17:17

    Budynie na pol litra czy na 0.75

  • Reply
    Aleksandra
    13 lipca 2017 at 14:06

    Po co masło do budyniu? Ostatnio zrobiłam według przepisu i smakowo bajka, ale budyń pomimo chłodzenia w zasadzie płynął – pominąć masło czy lekko zmniejszyć ilość mleka?

  • Reply
    Magda
    11 czerwca 2018 at 23:00

    Niestety ale to ciasto to wielki niewypał. Mam wyprawę w ciastach i od samego początku jak zaczęłam je robić coś mi nie pasowało. Ale chciałam dać mu szansę, na darmo. A zrobiłam kropka w kropkę wszystko jak w przepisie 🙁 Budyniem szło by zabić taki glut, truskawki nie przyczepiły się do masy tylko spadały z tego pseudo kremu a ciasto smakuje samą margaryną i wyszło lekko zakalcowate. Korzystałam z innych przepisów z tej strony i pierwszy raz się tak nie miło rozczarowałam. Zmarnowałam tylko czas i produkty. Ratowałam to paskudztwo rozpuszczoną czekoladą i bitą śmietaną i jakoś z tym dało się to zjeść. Nigdy więcej nie skorzystam. Szkoda.

  • Reply
    Ola
    29 marca 2020 at 19:52

    Podobnie jak w komentarzu Magdy – przepis jest fatalny. Zrobiłam dziś tartę z tego przepisu i nikomu nie polecam. Ciasto intensywny smak margaryny, masa budyniowa to jakiś dramat! 😮 Nie nadaje się do niczego. Jedna wielka klucha. Ogółem ciasto zbyt kruche, rozpada się, truskawki spadają. Pięknie wygląda do zdjęcia. Nic poza tym.

  • Reply
    L123
    8 czerwca 2021 at 07:17

    Ciasto pyszne, pomijając konsystencje, 24h w lodówce i wciąż budyń wygląda jak zupa.

  • Reply
    Kasia
    21 maja 2022 at 20:20

    Pierwszy, i ostatni raz zrobiłam tarte z trgo przepisu… Tragedia

  • Reply
    Katarzyna
    2 lipca 2022 at 16:34

    Ja zamiast cukru pudru zalewam wszystko galaretką

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.