Ciasta/ Ciasta biszkoptowe/ Ciasta przekładane/ Ciasta z kremem/ Ciasta z owocami

Truskawkowy pocałunek

Truskawkowy pocałunek to lekkie, delikatne i pyyyszne ciasto z truskawkami. Przepis pochodzi z bloga Ani, zmieniłam w nim jedynie składniki na mój sprawdzony przepis na biszkopt rzucany, resztę pozostawiłam bez zmian. Ciasto jest tak pyszne, że ciężko się mu oprzeć. Sezon na truskawki powoli dobiega końca, zachęcam więc do zakupu tych pysznych owoców i upieczenia ciasta na niedzielne popołudnie. Gorąco polecam 🙂

truskawkowy_pocalunektruskawkowy_pocalunek2truskawkowy_pocalunek3

Truskawkowy pocałunek

Drukuj przepis

Składniki

  • Biszkopt:
  • -7 jajek
  • -1 szklanka cukru
  • -1 szklanka maki pszennej ja użyłam z  Kłos - Pol
  • -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Masa serowa:
  • -1/2 kg sera twarogowego (z wiaderka)
  • -2 galaretki cytrynowe
  • -2 szklanki wrzątku
  • -500 ml śmietanki 30%
  • -3-4 łyżki cukru pudru
  • Polewa:
  • -2 łyżki masła
  • -2 łyżki kakao
  • -4 łyżki cukru
  • -5 łyżek śmietanki 30%
  • -2/3 szklanki wiórek kokosowych
  • -1 łyżka cukru
  • Dodatkowo:
  • -truskawki

Przygotowanie

Biszkopt:

Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do prostokątnej formy (o wymiarach około 23 x 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu oddzielamy go nożem od formy, wyjmujemy i kroimy na pół.

Masa serowa:

2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę ubijamy na sztywno. Przestygnięte galaretki (mają być tylko zimne, nie tężejące) zmiksować z serem, dodać cukier puder i ubitą śmietankę. Zmiksować do połączenia składników.

Wykonanie:

Połowę biszkoptu wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylewamy część masy serowej. Ustawiamy pionowo truskawki wciskając je żeby się dobrze trzymały i wylewamy na nie resztę masy serowej (tak żeby wypełniła wszystkie szczeliny między owocami). Przykrywamy drugą połową biszkoptu.

Polewa:

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy kakao i śmietankę, mieszamy aż powstanie gładka polewa. Wylewamy ją na ciasto.

Wiórki kokosowe zezłodzić na suchej patelni. Dodać cukier, wymieszać. Wysypać na ciasto.

Odstawić do lodówki do stężenia.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    3 lipca 2015 at 16:19

    Bardzo się cieszę, że ciasto Wam smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Reply
      Marta
      10 lipca 2015 at 00:00

      Wszyscy byli zachwyceni smakiem ciasta 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    3 lipca 2015 at 22:41

    Wspaniałe ciacho, pysznie wygląda 🙂

  • Reply
    Marzena
    4 lipca 2015 at 07:01

    Super wygląda 🙂 poproszę kawałeczek do kawki 🙂

  • Reply
    Natalia
    17 czerwca 2016 at 09:18

    Czy musi być galaretka koniecznie cytrynowa? A twaróg taki do sernika z wiaderka?

    • Reply
      Marta
      17 czerwca 2016 at 10:55

      Oczywiście, że nie 🙂 Można użyć galaretki np. o smaku truskawkowym. Twaróg taki jak do sernika, zmielony w wiaderku

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.