Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Makarony/ Zapiekanki

Zapiekanka z makaronem i jarmużem w sosie beszamelowym

Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Nie dość, że są bardzo smaczne to ich przygotowanie zajmuje o wiele mniej pracy. Dzisiaj mam dla Was świetną propozycję obiadową na zapiekankę z makaronem, kurczakiem i jarmużem. Całość zapieczona w sosie beszamelowym z dodatkiem pesto. Danie smakuje przepysznie, szczerze polecam 🙂

Ja swoją zapiekankę przygotowałam w garnku żeliwnym od Staub w formie dyni. Potrawy wykonane w takim naczyniu wyglądają bardzo efektownie, a więc doskonale będą prezentować się na stole. Garnek wykonany jest z żeliwa co gwarantuje wytrzymałość w wysokich temp. Świetnie nada się do przygotowania wszelkich dań tj. gulasze, zapiekanki, bigos i wiele innych. Pojemność garnka wynosi 3.45 l. Garnek nadaje się nie tylko do pieczenia w piekarniku, ale również we wszelkiego rodzaju kuchenkach (także indukcyjnych).

Zapiekanka z makaronem i jarmużem w sosie beszamelowym

Drukuj przepis
Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 60 min

Składniki

  • -400 g makaronu
  • -400 g mięsa z kurczaka, mielonego
  • -150 g jarmużu
  • -2 marchewki
  • -1 duża cebula
  • -sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • Sos beszamelowy:
  • -2 łyżki masła
  • -2 łyżki mąki pszennej
  • -2 szklanki mleka
  • -100 g sera startego mozzarella
  • -sól, pieprz
  • -2 łyżki pesto bazyliowego

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy. Drobno posiekany i umyty jarmuż gotujemy w wodzie przez 15 minut. Po tym czasie przekładamy na sitko i dobrze odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodajemy marchewkę startą na tarce na dużych oczkach. Gdy warzywa zmiękną dodajemy zmielone mięso z kurczaka. Smażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy przygotowany wcześniej jarmuż. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy razem z duszonymi warzywami i mięsem. Zapiekankę zalewamy sosem beszamelowym, dodajemy pesto i mieszamy całość łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 i zapiekamy 20 minut.

Sos beszamelowy:

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie rózgą. Gdy mąką się dobrze połączy z masłem wlewamy mleko. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy starty ser, mieszamy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    piegusek
    21 września 2017 at 15:18

    wspaniały garnek i danie ☺

  • Reply
    najlepsze panele podłogowe
    26 września 2017 at 13:30

    Genialny garnek 🙂 Skąd go masz?

  • Reply
    Agata Obuch
    27 września 2017 at 13:55

    Uwielbiam wszystko co związane z sosem beszamelowym. Danie wyszło mi wybornie. Dzięki 😀

    • Reply
      Marta
      3 października 2017 at 21:09

      Super!! Cieszę się, że smakowało 🙂

  • Reply
    MariaMaria
    5 października 2017 at 17:09

    Masz mega wyobraźnię! Muszę wypróbować :d

  • Reply
    Marcin
    12 października 2017 at 20:53

    Muszę wypróbować przepis.

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.