Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Tradycyjne zrazy wołowe zawijane z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulką. Posmarowane musztardą, dzięki czemu nabierają wyraźniejszego smaku 🙂 Najlepiej pasuje do nich kasza gryczana, ale z ziemniakami smakują równie smacznie. Jako surówkę polecam tarte buraczki. Mięso po ugotowaniu jest doskonale kruche i delikatne. Zrazy będą doskonałą propozycją na odświętny obiad, święta, komunie czy chrzciny.

Zrazy wołowe

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -500 g mięsa wołowego (np. udziec, ligawa)
  • -6 plastrów wędzonego boczku
  • -musztarda
  • -2 cebule (pokrojone w piórka)
  • -1 duża marchewka (pokrojona w słupki)
  • -ogórki kiszone (pokrojone w słupki)
  • -sól, pieprz
  • -mąka
  • -łyżka majeranku
  • -ziele angielskie i liście laurowe

Przygotowanie

Umyte i osuszone mięso kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy tłuczkiem pod folią spożywczą (aby nie podziurawić mięsa). Posypujemy z każdej strony solą i pieprzem. Na każdym kawałku rozsmarowujemy cienką warstwę musztardy, układamy po cienkim plasterku boczku, po kawałku marchewki, ogórka i cebuli.

Mięso zwijamy ściśle w rulon, spinamy wykałaczką. Każdy zraz obtaczamy delikatnie w mące, a następnie podsmażamy na patelni na rumiany kolor. Przekładamy do głębszego garnka, zalewamy wodą (2 szklanki), dodajemy majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Na patelnię po smażeniu roladek wlewamy odrobinę wody, mieszamy łyżką i przelewamy całość do garnka. Dodajemy również pozostałą cebulę.

Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 1,5 godziny. Gdy mięso jest już miękkie, zrazy wyjmujemy z garnka, a sos zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy do smaku.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    piegusek
    23 listopada 2016 at 19:10

    o tak to zdecydowanie swiateczne danie

  • Reply
    Kasia Tapenda
    23 listopada 2016 at 23:07

    Idealny obiad. Dodatki akceptuję 😀

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

  • Reply
    Megly
    24 listopada 2016 at 09:38

    Pyszne. Idealne na sycący posiłek. U mnie w domu są często, zwłaszcza na jakiś uroczystościach rodzinnych. Pozdrowionka serdeczne! 🙂

    • Reply
      Marta
      25 listopada 2016 at 18:02

      My też je uwielbiamy 🙂 Pozdrawiam 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.