SZKLANKA MA ZAWSZE POJEMNOŚĆ 250 ml
MĄKI:
MĄKA PSZENNA:
- 1 szklanka 170 g
- 1 łyżka 10 g
- 1 łyżeczka 3 g
MĄKA ZIEMNIACZANA:
- 1 szklanka 190 g
- 1 łyżka 10 g
- 1 łyżeczka 3 g
MĄKA KRUPCZATKA:
- 1 szklanka 210 g
- 1 łyżeczka 10 g
- 1 łyżeczka 3 g
MĄKA ŻYTNIA – RAZOWA (typ 2000)
- 1 szklanka 120 g
- 1 łyżka 8 g
- 1 łyżeczka 3 g
CUKRY:
CUKIER:
- 1 szklanka 220 g
- 1 łyżka 13 g
- 1 łyżeczka 5 g
CUKIER PUDER:
- 1 szklanka 170 g
- 1 łyżka 12 g
- 1 łyżeczka 4 g
PŁYNY:
WODA, MLEKO:
- 1 szklanka 250 g
- 1 łyżka 15 g
- 1 łyżeczka 5 g
OLEJ:
- 1 szklanka 225 g
- 1 łyżka 15 g
- 1 łyżeczka 5 g
ŚMIETANA KREMÓWKA (DO UBIJANIA):
- 1 szklanka 260 g
- 1 łyżka 16 g
- 1 łyżeczka 5 g
ŚMIETANA 18 %
- 1 szklanka 230 g
- 1 łyżka 12 g
- 1 łyżeczka 4 g
INNE:
MAK:
- 1 szklanka 160 g
- 1 łyżka 10 g
- 1 łyżeczka 3 g
PŁATKI OWSIANE:
- 1 szklanka 120 g
- 1 łyżka 6 g
KAKAO:
- 1 szklanka 130 g
- 1 łyżka 10 g
- 1 łyżeczka 3 g
WIÓRKI KOKOSOWE:
- 1 szklanka 110 g
- 1 łyżka 7 g
KASZA MANNA:
- 1 szklanka 190 g
- 1 łyżka 12 g
- 1 łyżeczka 4 g
BUŁKA TARTA:
- 1 szklanka 150 g
- 1 łyżka 8 g
MIÓD:
- 1 szklanka 360 g
- 1 łyżka 22 g
SÓL:
- 1 łyżka 19 g
- 1 łyżeczka 7 g
ŻELATYNA:
- 1 łyżka 10 g
- 1 łyżeczka 3 g
DROŻDŻE:
- 5 g drożdży suszonych to 10 g drożdży świeżych
Drożdży świeżych dajemy zawsze dwa razy więcej niż suszonych