Przelicznik kulinarny

SZKLANKA MA ZAWSZE POJEMNOŚĆ 250 ml
MĄKI:

     MĄKA PSZENNA:

  • 1 szklanka 170 g
  • 1 łyżka 10 g
  • 1 łyżeczka 3 g

     MĄKA ZIEMNIACZANA:

  • 1 szklanka 190 g
  • 1 łyżka 10 g
  • 1 łyżeczka 3 g

     MĄKA KRUPCZATKA:

  • 1 szklanka 210 g
  • 1 łyżeczka 10 g
  • 1 łyżeczka 3 g

     MĄKA ŻYTNIA – RAZOWA (typ 2000)

  • 1 szklanka 120 g
  • 1 łyżka 8 g
  • 1 łyżeczka 3 g
CUKRY:

     CUKIER:

  • 1 szklanka 220 g
  • 1 łyżka 13 g
  • 1 łyżeczka 5 g

     CUKIER PUDER:

  • 1 szklanka 170 g
  • 1 łyżka 12 g
  • 1 łyżeczka 4 g
PŁYNY:

     WODA, MLEKO:

  • 1 szklanka 250 g
  • 1 łyżka 15 g
  • 1 łyżeczka 5 g

     OLEJ:

  • 1 szklanka 225 g
  • 1 łyżka 15 g
  • 1 łyżeczka 5 g

     ŚMIETANA KREMÓWKA (DO UBIJANIA):

  • 1 szklanka 260 g
  • 1 łyżka 16 g
  • 1 łyżeczka 5 g

     ŚMIETANA 18 %

  • 1 szklanka  230 g
  • 1 łyżka 12 g
  • 1 łyżeczka 4 g
INNE:

     MAK:

  • 1 szklanka 160 g
  • 1 łyżka 10 g
  • 1 łyżeczka 3 g

     PŁATKI OWSIANE:

  • 1 szklanka 120 g
  • 1 łyżka 6 g

     KAKAO:

  • 1 szklanka 130 g
  • 1 łyżka 10 g
  • 1 łyżeczka 3 g

     WIÓRKI KOKOSOWE:

  • 1 szklanka 110 g
  • 1 łyżka 7 g

     KASZA MANNA:

  • 1 szklanka 190 g
  • 1 łyżka 12 g
  • 1 łyżeczka 4 g

     BUŁKA TARTA:

  • 1 szklanka 150 g
  • 1 łyżka 8 g

     MIÓD:

  • 1 szklanka 360 g
  • 1 łyżka 22 g

     SÓL:

  • 1 łyżka 19 g
  • 1 łyżeczka 7 g

     ŻELATYNA:

  • 1 łyżka 10 g
  • 1 łyżeczka 3 g

     DROŻDŻE:

  • 5 g drożdży suszonych to 10 g drożdży świeżych
Drożdży świeżych dajemy zawsze dwa razy więcej niż suszonych