Paszteciki z mięsem
Paszteciki z mięsem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, danie na przyjęcie lub jako przekąska do zabrania ze sobą np. pracy. Smakują na ciepło i zimno. Możemy zrobić większą ilość i zamrozić na później. Takie paszteciki posmakują każdemu, są miękkie i kruche z dużą ilością farszu. Ja zrobiłam je z mięsem drobiowym, które ugotowałam a później zmieliłam z podsmażoną cebulką. Ciasto możecie wykorzystać do zrobienia pasztecików z innym farszem np. z kiszoną kapustą. Polecam 🙂
Paszteciki z mięsem
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -300 g mąki pszennej, u mnie luksusowa z Młynomag
- -10 g drożdży świeżych
- -3/4 szklanki letniego mleka
- -szczypta cukru
- -30 g roztopionego i przestudzonego masła
- -1 łyżeczki soli
- -1 jajko
- Farsz:
- -500 g gotowanego mięsa drobiowego (waga po oddzieleniu mięsa od kości)
- -około 1/3 szklanki wywaru z gotowania mięsa
- -2 cebule
- -sól, pieprz
- -łyżka majeranku
- -łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo: - -1 jajko roztrzepane do posmarowania
- -czarnuszka
Przygotowanie
Ciasto:
W miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy 1/4 szklanki mleka, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę mleka, roztopione masło, sól, jajko i rozczyn z drożdży. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Farsz:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, studzimy. W maszynce do mielenia mięsa przepuszczamy ugotowane wcześniej mięso z cebulą. Farsz doprawiamy i dolewamy około 1/3 szklanki wywaru (wywar dodajemy po to aby mięso nie było za suche). Dokładnie mieszamy, odstawiamy.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Kroimy go nożem wzdłuż na pół. Na każdej połowie ciasta wykładamy po połowie nadzienia następnie zlepiamy w rulonik. Każdy rulon kroimy w paseczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut do zrumienienia.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Sosna
31 sierpnia 2015 at 12:42Wyglądają idealnie 😀
Marzena
31 sierpnia 2015 at 18:42Paszteciki uwielbiam i wiesz co z chęcią bym zjadła 🙂
Marta
1 września 2015 at 12:48To zapraszam do siebie 🙂
Oliwia
17 grudnia 2021 at 17:40Ile pasztecików wychodzi z tego przepisu ? 🙂