W sezonie letnim zawsze robię pierogi z owocami, tym razem z borówką amerykańską, która jest bardzo smaczna i świetnie się sprawdza w pierogach. Borówka jest słodsza od jagody więc do środka dodajemy mniej cukru. Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj.
Pierogi z borówkami
Drukuj przepisSkładniki
- -około 350 g borówek amerykańskich
- -łyżeczka mąki ziemniaczanej do obsypania borówki
- -cukier
- -jogurt naturalny do polania
- -ewentualnie cukier do posypania
Przygotowanie
Borówkę myjemy, odcedzamy na sicie i mieszamy w misce z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Ciasto rozwałkowujemy cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na każdym kółku na środku układamy borówki, dodajemy około 1/3 łyżeczki cukru i zlepiamy brzegi. Gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty.
Podajemy z jogurtem naturalnym.
Z podanego przepisu wyszło mi 55 pierogów.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
Ervisha
8 sierpnia 2014 at 08:46na slodko to nie moja bajka ale przyznam., że wygladają smacznie 🙂