Dania obiadowe

Pierogi z borówkami

W sezonie letnim zawsze robię pierogi z owocami, tym razem z borówką amerykańską, która jest bardzo smaczna i świetnie się sprawdza w pierogach. Borówka jest słodsza od jagody więc do środka dodajemy mniej cukru. Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj.

Pierogi z borówkamiPierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -około 350 g borówek amerykańskich
  • -łyżeczka mąki ziemniaczanej do obsypania borówki
  • -cukier
  • -jogurt naturalny do polania
  • -ewentualnie cukier do posypania

Przygotowanie

Borówkę myjemy, odcedzamy na sicie i mieszamy w misce z łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Ciasto rozwałkowujemy cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na każdym kółku na środku układamy borówki, dodajemy około 1/3 łyżeczki cukru i zlepiamy brzegi. Gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty.

Podajemy z jogurtem naturalnym.

Z podanego przepisu wyszło mi 55 pierogów.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    Ervisha
    8 sierpnia 2014 at 08:46

    na slodko to nie moja bajka ale przyznam., że wygladają smacznie 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.