Kaszak to bardzo proste ciasto bez pieczenia. Jego głównym składnikiem jest kasza manna stąd jego nazwa. Jest bardzo smaczne i posmakuje także tym osobą, które za kaszą nie przepadają. Doskonały deser dla dzieci jak również dorosłych. Polecam, gwarantuje że zniknie bardzo szybko 🙂
Kaszak
Drukuj przepisSkładniki
- -1 l mleka
- -1 szklanka cukru
- -3 czubate łyżki kakao
- -200 g masła
- -1 szklanka kaszy manny
- -herbatniki (250 g)
- Dodatkowo:
- -polewa czekoladowa
Przygotowanie
Mleko, cukier, kakao i masło przekładamy do garnka. Zagotowujemy. Stopniowo wsypujemy kaszę mannę. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając (przez 2-3 minuty).
Na dnie kwadratowej foremki (24 x 24 cm) ułożyć herbatniki (u mnie weszło 15 sztuk). Wylać gorącą masę i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.
Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Smacznego 🙂
18 komentarzy
Marzena
9 grudnia 2014 at 06:35Uwielbiam to ciacho. Wyszło Ci rewelacyjnie 🙂
Marta
10 grudnia 2014 at 01:46Dziękuje 🙂
wedelka
9 grudnia 2014 at 10:02Dawno go nie robiłam 🙂 Pyszne i proste ciasto. Smak dzieciństwa 🙂
Marta
10 grudnia 2014 at 02:04Ciasto rzeczywiście jest banalnie proste a smakuje przepysznie 🙂
Małgosia-napiecyku
9 grudnia 2014 at 12:58Moja bratowa często robi takie ciasta swoim córeczkom, zajadają się nimi na śniadanie i deser :))
Marta
10 grudnia 2014 at 01:54U mnie nie ma już śladu po cieście. Rozeszło się w tempie ekspresowym. Moja niespełna dwuletnia córcia się nim zajadała 🙂
gin
10 grudnia 2014 at 18:33Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie – bardzo lubię kaszkę 🙂
Irena
21 stycznia 2016 at 12:33Wszystkim tak smakuje, tylko ciekawa jestem ile dodały Panie kaszy mannej. W przepisie jej brakuje ;((( Ja daję 1 szklankę i 1 paczkę cukru wanilinowego.
Marta
21 stycznia 2016 at 12:41Przecież w przepisie dokładnie pisze, że trzeba dodać 1 szklankę kaszy manny. Proszę doczytać przepis 🙂
Monika
26 lutego 2016 at 21:17Pyszne :). Tylko strasznie mi się krusza czekolada i herbatnik do góry podczas krojenia i nie wiem jak temu zaradzić 🙁
Kinga
22 stycznia 2017 at 17:54Wyszedł pyszny, łatwy i szybki przepis ;)) DZIĘKUJĘ za przepis ;)))
Ania
17 grudnia 2017 at 19:17Czesto korzystam z tego przepisu i polecam kazdego herbatnika doslownie na chwile zamoczyc w mleku i ukladac. Smakuje jeszcze lepiej i zapobiega kruszeniu podczas krojenia 😉
Magda
3 maja 2018 at 08:37Czy jak zamiast masla dam mrgaryne to bedzie bardzo zle?
Marta
3 maja 2018 at 23:36Ja nie polecam.
ProwokatorOdbytu
27 listopada 2018 at 20:28CIASTO REWELACYJNE SMAK MŁODZIEŃCZYCH LAT, PRAWIE JAK SIUSIAK TATY
fd
24 listopada 2019 at 14:35posmakuje także tym osobą – osobom 😉
Monika
2 lutego 2020 at 04:05Witam chciałabym zrobic te ciasto na dużą tradycyjną blachę niestety nie mam takiej kwadratowej czy proporcje mam wtedy podwoić
Kamilos
12 listopada 2024 at 19:50Polecam do masy dodac wiorki kokosowe !!!