Dania obiadowe/ Zupy

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to idealny pomysł na jesienno – zimowy obiad jednogarnkowy. Jest bardzo smaczna, sycąca i zdrowa. Z podanego przepisy wyjdzie wam duży ganek pożywnej zupy dla całej rodziny na dwa dni. Można ją mrozić jak również przełożyć do słoików i pasteryzować, dzięki czemu mamy pod ręką gotowy obiad.

Fasolka po bretońsku

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -opakowanie fasoli jaś (500 g)
  • -ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny w ziarenkach
  • -łyżeczka papryki słodkiej
  • -pół łyżeczki ostrej papryki
  • -sól, pieprz
  • -2 łyżeczki domowej vegety
  • -łyżka majeranku
  • -4 duże marchewki
  • -2 pietruszki
  • -1 seler
  • -0,5 kg chudej, dobrej kiełbasy wędzonej
  • -2 cebule
  • -przecier pomidorowy (200 g)
  • -około 2 łyżek mąki pszennej

Przygotowanie

Fasolę przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc (na minimum 12 godzin). Po tym czasie wylewamy wodę, fasolę przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą (około 3 l). Stawiamy na gaz, dodajemy seler, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny, vegetę i łyżeczkę soli. Gotujemy około godziny. W miedzy czasie marchewkę obieramy, kroimy w półplasterki, dodajemy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plasterki, do zrumienienia. Cebulę i kiełbasę przekładamy do garnka. Dodajemy również przecier pomidorowy, paprykę słodką i ostrą, majeranek. Gotujemy do miękkości. Pod sam koniec zagęszczamy zupę. W miseczce mieszamy mąkę z małą ilością wody, dodajemy trochę zupy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do garnka, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Reply
    Agata
    9 grudnia 2014 at 11:34

    Będę musiała przygotować, bo zaczyna za mną chodzić <3

    • Reply
      Marta
      10 grudnia 2014 at 02:00

      Ja często ja przygotowuję bo wszyscy domownicy za nią przepadają 🙂

  • Reply
    filizanka-smakow
    9 grudnia 2014 at 12:47

    Fasolka to jest to !!
    U mnie dziś tradycyjna jarzynowa 🙂

    • Reply
      Marta
      10 grudnia 2014 at 01:58

      Dawno nie było u mnie jarzynowej, też muszę zrobić 🙂

  • Reply
    Małgosia-napiecyku
    9 grudnia 2014 at 12:59

    A to z kolei nasz ulubiony obiad, dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie :))

    • Reply
      Marta
      10 grudnia 2014 at 01:48

      U mnie w domu fasolka również jest bardzo lubiana 🙂 Robię ją dosyć często 🙂

  • Reply
    http://cynamon.net.pl
    9 grudnia 2014 at 16:15

    Ach ależ bym zjadła takiej fasolki… 😉

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    9 grudnia 2014 at 23:01

    Bardzo lubię 🙂 Świetnie rozgrzewa i smakuje 🙂

    • Reply
      Marta
      10 grudnia 2014 at 01:52

      Ja również, pysznie smakuje 🙂

  • Reply
    Gochna
    13 grudnia 2014 at 14:29

    Nie wylewa się wody, w której moczyła się fasolka, tylko w tej wodzie gotuje się ją. Jest w niej bardzo dużo składników odżywczych.

    • Reply
      Marta
      16 grudnia 2014 at 17:16

      Wiem o tym. Ja jednak wolę odlać wodę ponieważ w ten sposób pozbywamy się substancji zdymajacych, które przedostają się do wody w trakcie moczenia. Po zjedzeniu takiej miseczki zupy nie musimy się wiec martwić o problemy gastryczne 🙂

  • Reply
    Sandra
    16 lutego 2015 at 11:33

    Przepyszna wersja 😀 Sama robię bardzo podobną fasolkę 🙂 Zapraszam do spróbowania także mojej wersji u mnie na blogu 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Search
    Generic filters