Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Domowe wyroby/ Street Food

Burrito z kurczakiem i awokado

Burrito z kurczakiem i awokado – chrupiąca tortilla z kurczakiem, kremowym awokado, pesto i pomidorkami. To danie, które przygotujecie w zaledwie 30 minut. Smakuje pysznie!! 🙂 Idealne na lunch do pracy, kolację czy spotkanie ze znajomymi.

Burrito z kurczakiem i awokado

Drukuj przepis
Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • - 4 placki tortilla
  • - 1 awokado
  • - 80 g sera mozzarella, żółtego lub innego (startego na tarce)
  • - garść pomidorków koktajlowych
  • - około 350 g piersi z kurczaka
  • - przyprawy: curry, słodka i ostra papryka, sól, pieprz
  • - olej
  • Pesto bazyliowe:
  • - garść liści bazylii
  • - 60 g orzeszków pinii (można zastąpić np. orzechami włoskimi, migdałami)
  • - 60 g sera najlepiej twardego, długodojrzewającego np. grana padano, pecorino, parmezan (ewentualnie ser żółty)
  • - 1 ząbek czosnku
  • - sól, pieprz
  • - oliwa z oliwek

Przygotowanie

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawami, polewamy olejem i mieszamy całość do połączenia. Kawałki kurczaka smażmy na patelni na rumiany kolor z każdej strony.Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, skórę delikatnie usuwamy (najlepiej za pomocą łyżeczki). Miąższ kroimy w cienkie paski.

Pesto bazyliowe:

Do kielicha blendera przekładamy wszystkie składniki pesto, miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wykonanie:

Środek każdego placka tortilli smarujemy łyżką pesto, na wierzchu układamy kawałki kurczaka, awokado i pomidorki pokrojone na pół. Całość posypujmy startym serem.Boki tortilli zawijamy na nadzienie i całość ściśle zwijamy. Tortille podgrzewamy w opiekaczu lub grillu. Dociskamy i zapiekamy całość kilka minut, aż tortilla nabierze złotego koloru. Kroimy na pół i podajemy z sosem, np.czosnkowym.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    dunin89
    12 kwietnia 2017 at 21:40

    Wygląda naprawdę wręcz przepysznie

  • Reply
    Katech
    12 kwietnia 2017 at 21:41

    Ależ pysznie to wygląda!

  • Reply
    Kaśka
    12 kwietnia 2017 at 21:42

    To jest pyszne. Zrobiłam na obiad. Mniam

  • Reply
    Miłosz
    12 kwietnia 2017 at 21:42

    Chciałbym to po prostu zjeść.

  • Reply
    Ewa
    24 maja 2017 at 06:36

    Przeczytałam przepis i zrobiłam się głodna. Świetny pomysł na kolację. Dziś kupuję składniki, jutro robię dla mnie i męża. Może uda mi się namówić na spróbowanie też dzieciaki 🙂 Dzięki za przepis

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.