Strogonow to sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Pochodzi z kuchni rosyjskiej. Zrobiony jest z wołowiny z dodatkiem pieczarek i ogórków konserwowych. Jest bardzo smaczny i aromatyczny. Można podać go na obiad z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub placków ziemniaczanych jak również jako danie na wszelkiego rodzaju imprezy 🙂
Strogonow
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg wołowiny
- -3 liście laurowe
- -4 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- -1 łyżka vegety
- -2 cebule
- -500 g pieczarek
- -6 ogórków konserwowych (mniejsze pokrojone w talarki, większe w kostkę)
- -mały słoik koncentratu pomidorowego
- -2 łyżki śmietany
- -około 3 łyżki mąki
- -majeranek
- -pół łyżeczki ostrej papryki
- -łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie
Wołowinę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Przekładamy do głębokiego garnka. Mięso zalewamy wodą (około 3 szklanki), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w pół talarki. Podsmażamy na patelni po smażeniu mięsa. Dodajemy do garnka z mięsem. Dusimy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki i śmietanę. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Podajemy.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Marzena
10 stycznia 2015 at 08:44Uwielbiam dania jednogarnkowe. Pyszności.
maryna
10 stycznia 2015 at 08:54Pychotka
monika
13 czerwca 2017 at 12:47Witam, w którym momencie dodajemy ogórki i jak je kroimy?
Marta
14 czerwca 2017 at 14:23Ogórki dodajemy pod koniec, razem z koncentratem. Mniejsze kroję zawsze w talarki, większe w kostkę. Pozdrawiam 🙂
monika
16 czerwca 2017 at 20:18dziękuje, pozdrawiam 🙂