Zapraszam was na recenzję książki – Ilustrowana szkoła gotowania, Kuchnia włoska krok po kroku. Jak bym miała opisać ją w jednym słowem, powiedziałabym, że jest wspaniała! 🙂
Jest to książka która samymi zdjęciami zachęca nas do gotowania. Wydana jest w twardej oprawie, z mnóstwem zdjęć prezentujących krok po kroku jak wykonać poszczególne potrawy, ale nie tylko możemy nauczyć się z niej np. jak prawidłowo wiązać mięsa, filetować ryby, obierać owoce czy warzywa. Książka została podzielona na 7 rozdziałów:
Pierwszy rozdział to przepisy na ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt.
Drugi rozdział to sosy, a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez.
Trzeci rozdział to mięsa a w nim przepisy, pokazane i opisane sposoby oczyszczania, wiązania i pieczenia mięs, tj. kurczak, królik, kaczka, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina, wołowina czy dziczyzna.
Kolejny rozdział to ryby, znajdziemy w nim porady oraz wskazówki jak oczyścić i przyrządzić na wiele sposobów ryby.
Piąty i szósty rozdział to warzywa oraz owoce, w szczegółowy sposób pokazane jest mycie i gotowanie warzyw strączkowych i owocowych oraz ich krojenie.
Ostatni siódmy rozdział to słodkości, który zawiera porady, m.in. jak przygotować dekoracje z czekolady czy karmel. Znajdziemy przepisy na bezy, krem cukierniczy, semifreddo, budyń, mus owocowy, sorbet, krem ganache, polewę czekoladową oraz marcepan.
Przed każdym rozdziałem zostały pokazane potrzebne niezbędne przyrządy kuchenne wraz z ich opisem. Na końcu książki znajdziecie słowniczek, w którym zostały wyjaśnione wszystkie pojęcia oraz indeks, z którym bez problemu znajdziecie szukane przez was potrawy.
Taka książka to idealny przewodnik, encyklopedia po kuchni włoskiej, z recepturami na najlepsze przepisy najpopularniejszych, włoskich dani takich jak: makarony, pizze, risotto czy tiramisu.
Ja osobiście uwielbiam kuchnię włoską, a dzięki tej książce mogę poszerzyć swoją wiedzę, lepiej ją poznać, ucząc się przy tym wielu nowych tajników i trików kuchennych.
Przy każdym przepisie umieszczone są fotografie, które ilustrują krok po kroku jak przygotować daną potrawę.
Na chwilę obecną jest to moja ulubiona książka, do której bardzo często wracam.
Zapraszam was na stronę wydawnictwa Jedność, gdzie możecie kupić książkę w promocyjnej cenie 🙂
3 komentarze
Marzena
30 czerwca 2015 at 20:53Wspaniała ta książka, bardzo lubię kuchnię włoską 🙂
Marta
1 lipca 2015 at 09:43Jak dla mnie to najlepsza książka o kuchni włoskiej, same super przepisy i porady 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
1 lipca 2015 at 15:00Ciekawa książka, bardzo zachęcająca 🙂