Ksiązki Kulinarne/ Testy/Recenzje

Recenzja książki “Zmień chemię na jedzenie” Julity Bator

Jakiś czas temu otrzymałam od wydawnictwa Znak.com.pl książkę pod tytułem: “Zmień chemię na jedzenie” Julity Bator. Jest to książka, a w zasadzie poradnik o zdrowym odżywianiu. Autorka udziela wielu cennych rad jak wybierać i kupować produkty spożywcze, unikając konserwantów, polepszaczy i innych zbędnych składników. Zachęca nas do zdrowego odżywiania, które jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Autorka porusza kwestię obniżonej odporności u swoich dzieci, które notorycznie chorowały i przyjmowały tony leków, aby pomóc im wzmocnić odporność postanowiła zmienić odżywanie o 180 stopni. Zaczęła bacznie zwracać uwagę na skład w produktach do spożycia oraz na ich szkodliwe działanie dla naszego organizmu.

ksiazka_chemia

ksiazka_chemia2

Po przeczytaniu tej książki uświadomiłam sobie jak wiele chemii i konserwantów znajduje się w produktach, które jemy nieświadomie. Wiem, że nie da się uniknąć całkowicie konserwantów, ale warto je minimalizować, poprzez sprawdzanie składu produktu na jego opakowaniu przed zakupem. Książka jest bardzo fajnym przewodnikiem, do którego się powraca np. przy planowaniu zakupów. Jest napisana prostym językiem i szybko się ją czyta. Autorka podpowiada, czego szukać na etykietach i podaje znaczenie nie znanych nam wcześniej kodów z przedrostkiem E.

ksiazka_chemia4

Książka jest podzielona na rozdziały, dzięki czemu możemy szybko znaleźć interesujący nas produkt i najczęściej dodawane do niego substancje konserwujące. Poza poradami znajdziemy aż 81 przepisów na smaczne, zdrowe domowe dania m.in na domowy chleb czy domowe musli.

Wszystkim zainteresowanym zdrowym odżywianiem oraz przepisami na zdrowe i smaczne potrawy polecam książkę Pani Julity Bator, którą znajdziecie na sklepie wydawnictwa Znak.com.pl 🙂

ksiazka_chemia3

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Marzena
    27 maja 2015 at 12:22

    Mam taką książkę. Jest świetna 🙂

    • Reply
      Marta
      2 czerwca 2015 at 13:52

      Zgadzam się z tobą w 100 % 🙂

  • Reply
    Megly
    27 maja 2015 at 17:53

    Bardzo bym chciała, żeby taka książka trafiła w moje ręce. Lubię zbierać informacje na temat zdrowego i wartościowego jedzenia. Ta książka wydaje się być skarbnicą wiedzy w tej dziedzinie. Pozdrawiam 🙂

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters