Ciastka

Ciasteczka z amarantusem

Jakiś czas temu przyszła do mnie zdrowa paczuszka od Dobra Kaloria, a w niej znalazłam m.in. ciasteczka o nazwie amarantuski. Tak mi zasmakowały, że postanowiłam przygotować podobne w domu. I tak powstały ciasteczka z ekspandowanego amarantusa, sezamu, żurawiny i miodu. Są świetną przekąską kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Są zdrowe, chrupiące i bardzo smaczne. Upieczone bez dodatku mąki, proszku do pieczenia i cukru. Polecam 🙂

PS: „Amarantus, czyli szarłat, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie, Majowie i Aztekowie. Zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies i białko bardziej wartościowe niż sojowe” źródło Kubara.pl

Ciasteczka z amarantusem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 10

Składniki

  • -2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • -3/4 szklanki sezamu
  • -pół szklanki żurawiny
  • -3 łyżki miodu
  • -2 jajka

Przygotowanie

Do miski wsypujemy amarantus, sezam, posiekaną żurawinę, miód i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, przekładamy na dużą blaszkę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia) i lekko spłaszczamy ręką.

Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut do zrumienienia.

Upieczone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego 😉

Może Ci się spodobać również

17 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    20 lipca 2015 at 13:11

    Bardzo fajne te ciasteczka 🙂

    • Reply
      Marta
      21 lipca 2015 at 16:02

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    Jaxon
    20 lipca 2015 at 13:28

    pysznie i zdrowo 🙂

    • Reply
      Marta
      21 lipca 2015 at 15:57

      Dokładnie 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    20 lipca 2015 at 22:08

    Pychotki 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    21 lipca 2015 at 11:14

    FRajnie wyglądają, nie jadłam takich jeszcze!

    • Reply
      Marta
      21 lipca 2015 at 15:57

      Polecam zrobić takie ciasteczka, są mega smaczne i bardzo zdrowe 🙂

  • Reply
    ciasteczkowy
    5 lutego 2016 at 18:13

    zwany również popkinem (amarantus dmuchany)

    • Reply
      Marta
      6 lutego 2016 at 22:25

      Zgadza się 🙂

  • Reply
    Lidka
    25 maja 2016 at 19:06

    Robiłam już te ciasteczka dwa razy, dzisiaj zamiast żurawiny dodałam suszone śliwki i zamiast miodu syrop daktylowy. Wspaniały smak 🙂

  • Reply
    Ewa
    18 stycznia 2017 at 20:29

    Ciasteczka zrobione. Pyszne, chrupiace, slodkie. Troche zmodyfikowalam przepis I dodslam komose ryzowa ekspandowana I rodzynki. Polecam

  • Reply
    jola
    1 lutego 2017 at 19:26

    Ciastka również zrobiłam, jeszcze są gorące, nie mogę potwierdzić, ani zaprzeczyć, ze są dobre, mam jednak taką nadzieję:-) Proszę o informację, czy te 200 sropni, to z termoobiegiem, czy bez, tylko grzałki góra dół?

    • Reply
      Marta
      1 lutego 2017 at 21:27

      Bez termoobiegu 🙂

  • Reply
    Kasia
    12 października 2017 at 21:19

    Wyglądają apetycznie! 🙂 ale nie znalazłam jeszcze suszonej żurawiny bez cukru.

  • Reply
    ni
    1 marca 2018 at 11:18

    zrobilam dziś te ciastka, super smakują.

  • Reply
    Klaudyna
    16 grudnia 2022 at 13:53

    W 200 stopniach sie spalily…

  • Reply
    Iwo
    27 czerwca 2023 at 13:22

    Trochę mi się to kojarzy z tymi „szyszkami” z ryżu preparowanego i karmelu.

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.